Posljednjih nekoliko dana Republika Turska se bori sa velikim požarima koji su osim materijalne štete prouzrokovali i nekoliko ljudskih žrtava. 

Među prvima koja je Turskoj ponudila pomoć jeste Bosna i Hercegovina, stavivši svoje trenutne resurse na raspolaganje ovoj zemlji.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković večeras je telefonom razgovarala sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusogluom.

Ministrica Turković je tokom razgovora informisala turskog kolegu da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj hitnoj sjednici prihvatila Informaciju o upućivanju pomoći Republici Turskoj zbog izuzetno teške situacije izazvane požarima.

Navela je da je Federacija Bosne i Hercegovine spremna u Tursku uputiti 140 profesionalnih vatrogasaca i pripadnika federalnih specijaliziranih jedinica zaštite i spašavanja.

Ministar Cavusoglu je obavijestio ministricu o naporima koji se trenutno ulažu na gašenju požara u ovom zemlji. Zahvalio se za solidarnost i podršku, te kazao da će Republika Turska imati u vidu ponuđenu pomoć ukoliko bude potrebna.