Ministar vanjskih poslova Turkske Mevlut Cavusoglu razgovarao je telefonom sa ruskim kolegom Sergeyom Lavrovom i šefom ukrajinske diplomatije Dmytrom Kulebom.

Glavna tema razgovora su bila najnovija dešavanja u vezi s tenzijama između Moskve i Kijeva.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske navodi se da je Cavusoglu u razgovoru s Lavrovom posebno naglasio značaj diplomatije u rješavanju problema:

"Ministar Cavusoglu je naglasio važnost diplomatskih inicijativa za rješavanje problema. U tom kontekstu, Cavusoglu je ponovio da je Turske spremna da bude domaćin susreta između Ruske Federacije i Ukrajine.“

Lavrov je također potvrdio da će prisustvovati 2. izdanju Diplomatskog foruma u Antaliji koji će se održati od 11. do 13. marta, kao i da će prisustvovati sastanku ministara vanjskih poslova o Siriji u formatu iz Astane, koji bi također trebao da se održi u Antaliji.

Lavrov je uputio želje za brzo ozdravljenje Cavusogluu koji je pozitivan na COVID-19.

Cavusoglu i Kuleba su također razgovarali o najnovijim dešavanjima u vezi sa tenzijama između Ukrajine i Rusije. I Kuleba je Cavusogluu poželio brzo ozdravljenje.

Ukrajina i Rusija su u sukobu otkako su izbila neprijateljstva u istočnom ukrajinskom regionu Donbas 2014. godine, nakon što je Moskva protivzakonito pripojila poluostrvo Krim.

Rusija je stacionirala hiljade vojnika u blizini granice s Ukrajinom, što je izazvalo strahove da bi mogla planirati još jednu vojnu ofanzivu na bivšu sovjetsku republiku. Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici upozorili su na neposredan napad i zaprijetili Rusiji "teškim posljedicama".

Zvanična Moskva je, međutim, negirala da se priprema za invaziju na Ukrajinu, tvrdeći da su ruski vojnici tamo radi izvođenja vježbi.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je u utorak da su se neke od vojnih jedinica koje su završile svoje dužnosti u sklopu vježbi počele vraćati u baze, a ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da ne žele rat u Evropi i da su dali prijedloge u vezi s pregovorima.