Mevlüt Çavuşoğlu, čija se vlada “posrednik i pokretač” razgovora, rekao je da postoji “zamah” u pregovorima uprkos skepticizmu zapadnih vlada.

Rečeno je da je Kijev spreman promijeniti svoj ustav kako bi odustao od težnji za pridruživanjem NATO-u, ali želi da Turska, Njemačka i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a djeluju kao garanti bilo kakvog sporazuma.

Çavuşoğlu, koji je ove sedmice posjetio Rusiju i Ukrajinu kako bi se sastao sa svojim kolegama, rekao je: „Naravno, nije lahko pomiriti se s tim dok traje rat, dok se ubijaju civili, ali želimo da kažemo da pregovori dobijaju zamah… Vidimo da su strane blizu dogovora.”

U intervjuu za dnevni list Hürriyet, İbrahim Kalin, portparol turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana rekao je da je šest tačaka u fokusu razgovora.

To su neutralnost Ukrajine, garancije razoružanja i sigurnosti, takozvana “denacifikacija” zemlje, uklanjanje prepreka za upotrebu ruskog jezika u Ukrajini, status otcijepljene regije Donbas i Krima koji je nezakonito anektirala Rusiji 2014. godine

Turska je saopćila da je spremna biti domaćin sastanka Zelinskog i Putina na koji je pozvao ukrajinski predsjednik. “Danonoćno radimo za mir“, rekao je Çavuşoğlu.