Iz stranke Narod i pravda najavljuju da će svoj prvi kongres održati 20. novembra 2021. godine u Sarajevu. Kako su istakli, na Kongresu će učestvovati predstavnici više od 50 općinskih i gradskih odbora, a u narednom periodu javnost će obavještavati o aktuelnostima i detaljima organizacije.

Iako tek trebaju donijeti odluku o dnevnom redu, on će bez sumnje biti utemeljen na potvrđivanju apsolutnog autoriteta Elmedina Konakovića, osnivača i predsjednika bez čijeg populizma ova stranka ne bi postojala na političkoj mapi Kantona Sarajevo, a kamoli negdje drugo.

Posebnu pažnju na Kongresu treba obratiti na Kemala Ademovića, s jedne, te na novopridošlog Aljošu Čamparu s druge strane. Već neko vrijeme se šapuće kako se Čampara, “privatni šofer” predsjednika NiP-a, “začešljao” za poziciju generalnog sekretara, te da su Konakovića u namjeri da Čamparu imenuje na ovu poziciju teškom mukom jedva spriječili upravo Kemal Ademović i zastupnik u Skupštini KS Elvedin Okerić. No Kongres je savršena prilika da Čampara svoje težnje i ostvari. Valjda jer je “genetski predodređen” za pozicije moći.

Priča se da su Aljošom Čamparom nezadovoljni i mnogi drugi u NiP-u jer mu Konaković, s kojim je do jučer vodio skupštinske ratove, dao prednost pred onima koji su u toj stranci od prvih dana pa će biti zanimljivo gledati na koji način će se gasiti ti požari u periodu pred nama.

Stranački kongresi su uvijek bili turbulentni i zanimljivi, nepisano je pravilo da oni koji ostanu kratkih rukava dignu sidra i otplove. Međutim, čini se da NiP-u prijeti velika opasnost od masovnog odljeva članstva ako čovjek koji obavlja tri državne funkcije dobije i četvrtu, onu stranačku. Uz to, bit će zanimljivo posmatrati kako bi se tada ponašao Kemal Ademović i njegova grupa, koja je vrlo utjecajna.

Aljoša Čampara sigurno nije ušao u NiP kako bi unaprijedio političke procese na kantonalnom, federalnom ili državnom nivou, već kako bi očuvao svoju poziciju moći u političkom životu. Ako mu ta nastojanja ne pođu za rukom, nije nemoguće da ga vidimo kako izlazi iz NiP-a nakon samo osam mjeseci unutra i kako nastavlja s “okrupljavanjem političke scene” učlanjenjem u neku treću stranku. Čampara brzo razmišlja. Za razlika od njegovog rođaka Denisa Zvizdića, koji još uvijek nije siguran ni gdje će ni ko će ga.