Na portalu Press Media, iza kojeg (navodno) stoji Aljoša Čampara, federalni ministar i član Naroda i pravde, ove je sedmice objavljen članak u kojem je, po ko zna koji put, pokazano elementarno neznanje iz opće kulture. Čanak je bio pokušaj diskreditacije zamjenika generalnog sekretara Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dženana Selimbegović, koji je prije toga na svom Facebooku objavio status u kojem kritizira režisera Dinu Mustafića zato što je u povodu Dana ustanka organizirao hor koji je zbunjenim prolaznicima u Titovoj ulici u Sarajevu pjevao na italijanskom jeziku Živio komunizam i sloboda.

Selimbegović je ukazao na pogubnost komunizma kao destruktivne ideologije, istakavši samo jedan primjer – Slobodan Milošević prošao je sve nivoe u Savezu komunista, od općinske organizacije do pozicije predsjednika Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije pa do optuženog ratnog zločinca.

U pokušaju da budu duhoviti, s tog su portala aktuelizirali kritiku Dženana Selimbegovića uz podsjećanje da mu je zasmetalo što je u režiji Dine Mustafića izvedena numera Bella Ciao, a da mu nije smetalo što su istu pjesmu zapjevale uglas zvanice na vjenčanju kćerke Bakira Izetbegovića. Da nemaju pojma o čemu pišu, ukazao im je upravo Dženan Selimbegović, koji je u odgovoru na prozivke naveo samo to da su Bella Ciao, koja se mogla čuti na svadbi Jasmine Izetbegović, i Bandiera Rossa, čije je izvođenje inicirao Dino Mustafić, dvije potpuno različite pjesme. Ukratko, dao im je do znanja da su opet “promašili cijeli fudbal”, da jedna pjesma nema veze s drugom.

“Za lične uvrede samo je potrebno odsustvo kućnog odgoja i veća količina frustracije. Međutim, za argumentirani pokušaj diskvalifikacije je neophodno neko obrazovanje i poznavanje činjenica koje pripadaju općoj kulturi. Evo, ja ovim putem nudim jednu besplatnu lekciju – pjesme 'Bella Ciao' i 'Bandiera Rossa' su dvije potpuno različite pjesme. Prva je ljubavna pjesma posvećena borbi za slobodu i protiv nepravde. U zadnje vrijeme je postala hit zbog njene upotrebe u planetarno popularnoj španskoj seriji La Casa de Papel. Druga je komunistička himna koja slavi komunizam i poziva na ustanak. Nema na čemu”, odgovorio im je Selimbegović.

Iako niti jednim jedinim slovom nije branio “stranačkog šefa”, kako mu imputiraju u tekstu, niti je uopće govorio o politici, već o problemu promocije retrogradnih ideologija, nemoguće je ne primijetiti da se zapravo člankom bljutavog naslova nastojalo udariti na samu porodicu Izetbegović. Nastojala se poslati poruka da potomci Alije Izetbegovića, poznatog po svom izrazitom protivljenju i fašizmu i komunizmu, komunizmu zbog kojeg je i dva puta robijao, pjevaju pjesme upravo onih koji su ga i zatvorili. Pokušali su poslati poruku da je porodica Alije Izetbegovića u potpunosti pogazila njegove principe. Ipak, prevarili su se.

Bella Ciao je, kako je to objasnio Selimbegović neukoj ekipi s Čamparinog portala, pjesma napravljena u čast slobode i borbe protiv nepravde, koja po svojoj poruci upravo i pristaje biti otpjevana na jednom događaju poput ovoga i među članovima familije Alije Izetbegovića, dok ostaje da Bandiera Rossu danas pjevaju oni čiji su očevi bili visoki funkcioneri upravo za vrijeme komunizma i koji su poput jegulja uspijevali često prodrijeti tamo i gdje im nije mjesto.