Tokom 1991. godine Alija Izetbegović je imao nekoliko značajnih susreta sa uglednim svjetskim liderima. U martu je po prvi put otišao na sastanak sa visokom delegacijom Austrije, gdje se susreo sa ministrom Aloisom Mockom i predsjednikom Kurtom Valdheimom. 

U Turskoj ga je dočekao predsjednik ove države Turgut Ozal, veliki prijatelj Bosne i Hercegovine sa kojim je razgovarao o budućim odnosima dvije zemlje i ostalim značajnim pitanjima. Kada je riječ o posjeti Iranu, u Teheranu je dočekan uz velike počasti od strane diplomatskog i vojnog kora ove zemlje.

Četvrta zemlja koju je prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine bile su Sjedinjene Američke Države. Posjeta SAD-u dogodila se tačno prije trideset godina, u posljednjim danima jula. 

Prisjećajući se odlaska u SAD, Alija Izetbegović je u autobiografskoj knjizi "Sjećanja", napisao da je imao čast biti gost nekoliko značajnih američkih senatora, među kojima je najpoznatiji bio Bob Dole. 

Prema njegovim riječima, američke diplomate nisu tada razumjele cjelokupnu situaciju u Bosni i Hercegovini, odnosno Jugoslaviji, što je rezultiralo tome da intervencija SAD-a u Bosni i Hercegovini bude relativno kasna. 

"Koncem jula posjetio sam Sjedinjene Američke Države. Tamo sam razgovarao sa četvericom američkih senatora, među kojima je nesumljivo najmarkantnija figura bio Bob Dole. U ime State Departmenta primio me je zamjenik državnog sekretara Lawrence Eagelberger. Primijetio sam da u administraciji predsjednika Busha ne postoji razumijevanje za jugoslovensku krizu, što sam po izlasku sa sastanka rekao novinarima,", istakao je Izetbegović prisjećajući se susreta u SAD-u. 

Kada je riječ o posjetama Alije Izetbegovića ovoj zemlji, interesantno jeste da on čak u šest navrata, u periodu od 1991. do 1995. godine, odlazi na susrete sa američkim visokim dužnosnicima, od čeka su četiri susreta bila sa tadašnjim predsjednikom SAD-a Billom Clintonom, što je izuzetno rijetko za predsjednika države koja je tek postala nezavisna. 

Ipak, to ne treba da čudi jer je Alija Izetbegović još tokom februara 1992. godine primio pismo od Billa Clintona, koji je u to vrijeme bio governer američke savezne države Arkansas. 

U pismu se ističe namjera Clintona da uspostavi prijateljske odnose sa Republikom Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima, mjesec dana prije nego će ona postati nezavisna država. Ovo pismo bilo je svojevrsni uvod u diplomatske odnose sa SAD.