Dvojica mostarskih muftija, aktuelni mr. Salem ef. Dedović i muftija u penziji Seid ef. Smajkić u Saopćenju Mostarskog muftijstva upućenom bosanskohercegovačkoj javnosti oštro su osudili odluku federalnih vlasti da mimo zakonskih procedura, regulacionog plana centralne zone Mostara osiguraju sredstva za nastavak gradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta. U njihovom saopćenju stoji:

Grad Mostar jedan je od simbola naše države, grad svjetske kulturne baštine, u kojem je neimar Hajrudin izgradio čuveni Stari most, biser arhitekture. Oduvijek je kroz svoju dugu historiju bio urbani, vjerski, kulturni, društveni centar i primjer suživota građana različitih vjerskih, nacionalnih i drugih uvjerenja i opredjeljenja.

Mostarske muftije sa sjedištem u Mostaru više od četiri stotine i trideset godina, u skladu sa učenjem islama,utemeljenom kulturom i bošnjačkom tradicijom, predano i iskreno promovišu toleranciju i povjerenje među narodima i građanima ovog grada.

Zvaničnici Islamske zajednice u svim prilikama iskazuju volju i htijenje da pomognu u izgradnji zdravijeg društva i boljeg životnog prostora za sve ljude, da se osjećaju jednakopravno i sigurno u svom gradu i svojoj zemlji.

U tom kontekstu Muftijstvo mostarsko godinama javno poziva sve relevantne faktore da se u centralnoj zoni grada Mostara, na mjestu nekadašnje vojne linije razgraničenja - linije smrti, ispoštuju zahtjevi svih vjerskih zajednica i da se otpočne izgradnja Islamskog kulturnog centra na lokalitetu Lakišića harema, nastavi izgradnja crkve Kristova Uskrsnuća i otpočne izgradnja jevrejske sinagoge.

Ovaj plemeniti poziv ignorisan je svih ovih godina, a njegova realizacija se dodatno onemogućava novim neshvatljivim odlukama nadležnih federalnih vlasti, koje mimo svih zakonskih procedura, bez regulacionog plana centralne zone, osiguravaju sredstva za nastavak gradnje Hrvatskog narodnog kazališta.

Ne odričemo pravo hrvatskog naroda na kulturni život i njegovo afirmisanje kroz ustanove kulture, jer to pravo tražimo i za svoj narod.

Ne podržavamo i nikad nećemo prihvatiti selektivnu (ne)pravdu, uzurpaciju vakufa, obilježavanje prostora i pravljenje novih etničkih linija i podjela pod plaštom sporta, kulture i drugih opravdanja i izgovora.

Ne može se parcijalno, mimo zakonom propisanih normi, rješavati pitanje Centralne zone grada Mostara i time direktno poništavati legitiman zahtjev Islamske zajednice.

Dok molbe i zahtjevi Islamske zajednice u vezi izgradnje Islamskog kulturnog centra na Lakišića haremu leže u ladicama i dok vjernici bajram namaz i sve značajnije manifestacije iz godine u godinu obavljaju na sportskim terenima usljed nepostojanja većeg molitvenog prostora, jer su mostarske džamije manjih dimenzija, nastavak nelegalne gradnje Hrvatskog narodnog kazališta se finansira iz federalnog budžeta bez potrebnih dozvola.

Lažne floskule o jednakopravnosti padaju u vodu upravo na primjeru dvodecenijske intenzivne borbe i nastojanja Islamske zajednice da se izgradi jedan reprezentativan vjersko-kulturni objekat u Mostaru, što je nasušna potreba vjernika muslimana ovog multietničkog grada, a nije nikakav politički zahtjev i pitanje preko kojega bi se dizale tenzije u ovom Gradu. Islamska zajednica je svo vrijeme ostala privržena načelu poštovanja zakonskih normi i procedura kod realizacije potrebnih infrastrukturnih objekata.

Kao odgovorni ljudi koji su preuzeli na sebe emanet časne muftijske dužnosti u prethodnom i sadašnjem vremenu, nećemo nijemo posmatrati novo degradiranje Islamske zajednice i udar na čast i dostojanstvo svih naših članova i simpatizera. Naprotiv, još jače i snažnije ćemo dizati svoj glas za istinsku ravnopravnost i zaštitu prava svih vjernikā i svih stanovnika ovog grada.

Reagariala je danas također i mostarska Stranka demokratske akcije. u njihovom reagioranju stoji: 

Gradski odbor SDA Grada Mostara prije svega želi da posebno naglasi da podržava legitimnu inicijativu izgradnje budućeg Islamskog centra u centralnoj gradskoj zoni Grada Mostara, te da takvo opredjeljenje ove stranke nikada nije dovedeno u pitanje.

Svi oni koji traže odgovornost unutar bilo kojih političkih struktura morali bi i trebali da znaju kako je problem gradnje u centralnoj gradskoj zoni otvoreno političko i stručno pitanje u zadnjih nekoliko decenija. Sve ovo vrijeme pokušavalo se pronaći model da centralna gradska zona zaživi u smislu prezentacije svih nacionalnih i vjerskih grupa u Gradu Mostaru, ali do toga, nažalost, iz dobro poznatih razloga, brojnih opstrukcija, do sada nije došlo.

Novac koji je sa federalnog nivoa obezbjeđen za Hrvatsko narodno kazalište ne znači automatski početak gradnje bilo čega na već postojećim ili eventualno novim objektima, jer je potrebno ispoštovati sve neophodne procedure, ali i usvojiti sve akte koji su od presudne važnosti za definisanje konačnog izgleda centralne gradske zone, planiranih objekata i načina njihove izgradnje.

Građane Grada Mostara želimo podsjetiti na Odluku Gradskog vijeća Grada Mostara iz 1999. godine o načinu korištenja prostora centralne zone u Mostaru. U tom dokumentu u članu 4 izričito je zabranjena izgradnja, dogradnja i nadziđivanje objekata, kao i uklanjanje objekata, koji ne predstavljaju neposrednu opasnost za sigurnost građana DO DONOŠENJA ODGOVARAJUĆEG PLANA. Dozvoljeno je samo izvođenje radova na redovnom održavanju, konzervaciji ili sanaciji objekata.

Za bolje sagledavanje ukupne situacije i stanja u centralnoj gradskoj zoni treba podsjetiti i na Odluku Gradskog vijeća iz 2002. godine o postupku za ispitivanje problema sporne i bespravne gradnje u centralnoj gradskoj zoni. Prema ovoj Odluci je uveden režim zabrane izgradnje objekata do usvajanja Regulacionog plana centralne zone.

Sve političke i javne aktere u Mostaru pozivamo na ponovno otvaranje poštenog i odgovornog političkog dijaloga po pitanju usvajanja svih neophodnih akata, dokumenata i planova, da bi ovaj problem konačno bio skinut sa dnevnog reda.

SDA Grada Mostara još jednom poručuje da će u svom javnom djelovanju ostati na principima zaštite legitimnih prava svih građana Grada Mostara, kako bi centralna gradska zona zaista poprimila izgled jednog multietničkog i multikonfesionalnog prostora, kakav je bio i kakav će ostati još dugi niz godina.

SDA nikada neće pristati na politiku svršenog čina i ostaće vjerna svim svojim principima za koje se zalagala u stvaranju boljeg Mostara – Grada otvorenog za sve.