Budžetski deficit SAD-a iznosio je 2,77 biliona dolara za 2021. godinu, što je drugi najviše zabilježeni deficit, ali je poboljšanje u odnosu na dosadašnji maksimum od 3,13 biliona dolara dosegnut prošle godine. Deficiti u obje godine rezultat su državne potrošnje za suzbijanje posljedica globalne pandemije.

Bidenova administracija saopćila je u petak da je deficit za proračunsku godinu koja je završila 30. septembra 2021. godine bio 360 milijardi dolara manji od prošle godine jer se ekonomija koje se oporavlja povećala prihode, pomažući da se nadoknadi državna potrošnja za ublažavanje pandemije, prenosi Associated Press.

Prije nego što je deficit porastao tokom dvije godine globalne pandemije, najveći deficit bio je 1,4 biliona dolara u 2009. godini, jer su SAD potrošile velike količine novca kako bi izvukle zemlju iz teške recesije nakon finansijske krize 2008. godine.

Za 2021. godinu, zajednički izvještaj Trezora i Ureda za upravljanje i proračun kaže da je državna potrošnja porasla 4,1% na 6,82 biliona dolara. To je nadoknađeno povećanjem državnih prihoda od 18,3%, što je dobitak koji odražava poboljšanje ekonomije jer su se milioni ljudi koji su izgubili posao na početku pandemije vratili na posao, a dobit preduzeća porasla nakon krize koja je zadesila mnoge u 2020. godini.