O Britaniji i Brexitu veoma malo se govorilo tokom njemačke izborne kampanje, takav je nacionalni konsenzus, da je stabilna Evropska unija stvar od nacionalnog interesa. No, iako postoji raširena želja za saradnjom s Velikom Britanijom u nizu područja, napetosti oko trgovinskih aranžmana u Sjevernoj Irskoj - i uočena prijetnja jedinstvenom tržištu EU - smatraju se vrlo problematičnim u cijelom političkom spektru.

Nakon šoka koji je Brexit nanio njemačkoj političkoj klasi, pokušaji izgradnje mostova ponovo su se pojavili ovog ljeta potpisivanjem zajedničke vanjskopolitičke deklaracije u kojoj su postavljeni zajednički ciljevi i prioriteti za niz tema, uključujući Kinu i klimatske promjene.

Oproštajna posjeta Angele Merkel Downing Streetu početkom jula također je unijela novi zamah u britansko-njemačke odnose, pri čemu je kancelarka najavila spremnost svoje zemlje da radi na "ugovoru o prijateljstvu ili sporazumu o saradnji" koji odražava "čitavu širinu odnosa".

Najviši državni službenici iz svake zemlje sastat će se u četvrtak i petak u Berlinu kako bi relaksirali odnose i započeli rasprave o dugačkom spisku područja politike u kojima su poželjne bliže veze nakon Brexita. Za Nijemce je saradnja na području sigurnosti-od istočnoeuropske granice do zapadnog Balkana i Indo-Pacifika-glavni prioritet.

S druge strane, tranzicioni period Velike Britanije nakon Brexita još uvijek uvijetuje na ponašanje članica Evropke unije spram nje, tako da ne treba očekivati da će Njemačka praviti veće iznimke u kontekstu prisnijih odnosa sa Velikom Britanijom, na uštrb “mira u kući” Evropske unije.

Ipak, nakon izbora koji su u Njemačkoj za svega nekoliko dana, bit će jasnije u kojem smjeru će ići buduća vanjska politika ove zemlje.