Od januara ove godine Kina je započela analno testiranje na COVID. Njime su obuhvaćeni i strani državljani koji dolaze u ovu zemlju, a navedeni su i slučajevi testiranja američkih diplomata, što su kineske vlasti demantirale. Ovakve vrste testiranja, za koje stručnjaci smatraju da su znanstveno neopravdane, izazvale su diplomatske svađe između Kine i pojedinih zemalja. Naročito oštro reagirao je Japan sa zahtjevom da se takva praksa nad njenim građanima prekine. Izražena je sumnja da Kina ciljano bira državljane pojedinih zemalja kako bi ih ponizila.

Uzorci za ovakvu vrstu testova uzimaju se pomoću štapića s pamučnim vrhom koji se gura od tri do pet centimetara u anus.

Wang Wenbin, jedan od portparola kineskog ministarstva vanjskih poslova, rekao je, nakon što je objavljena vijest o ovoj vrsti testiranja, da je Kina protuepidemijske mjere prilagodila “u skladu sa naučnim dostignućima” te “relevantnim zakonima i propisima”, piše The Guardian. Kineski ljekari, koju podržavaju ovu metodu, objašnjavaju da se virus duže može zadržati probavnom nego u respiratornom traktu, te da time ovakav test ima veću mogućnost otkrivanja.

Iako se virus dulje vremena zadržava u stolici nego drugdje, to nema kliničku važnost jer pacijenti u toj fazi oporavka više ne predstavljaju rizik od infekcije, piše The Jerusalem Post.