Egipat i cijeli arapski svijet ogorčeni su zbog brutalnog ubistva studentice Naire Ashraf, koja je ubijena usred bijela dana nakon što je odbila bračnu ponudu muškarca kojeg je već prijavljivala za uznemiravanje, saopćilo je egipatsko tužiteljstvo.

Ashraf, staru samo 21 godinu, nasmrt je izbo nožem Mohammed Adel ispred Univerziteta Mansoura, u sjevernom Egiptu, gdje je studirala. Osumnjičeni je odmah uhapšen na mjestu zločina, nakon što je mladoj ženi prerezao grkljan nasred ceste. Priznao je egipatskoj policiji da je zločin pripremao nekoliko dana unaprijed.

Slučaj mlade žene postao je viralan i ubrzo postao aktuelan nakon što se počela širiti snimka sigurnosnih kamera koje su snimile stravičan trenutak, kada je muškarac napao mladu ženu nožem pred desecima ljudi, od kojih su neki prišli da ga pokušaju zaustaviti, iako prekasno.

Nakon izjava 20 svjedoka, među kojima su studentičini roditelji i njezina sestra, doznalo se da je Mohammed neprestano uhodio Nairu, nakon što se ona odbila udati za njega i raskinula njihovu vezu, a uz to ga je blokirala na profilima sa društvenih mreža.

Zbog ovih činjenica, mlada žena i njena porodica već su protiv njega podnijeli prijavu za uznemiravanje. No, nadležni su bili ravnodušni i nisu na vrijeme djelovali kako bi zaustavili tragediju.

Nakon što je Nairina priča postala viralna, u Egiptu su pokrenute demonstracije u kojem se od vlasti te zemlje traži više akcije da se zaustavi rodno uslovljeno nasilje i femicid.

"Nairino ubistvo definitivno nije izolovani incident", izjavila je za CNN Lobna Darwish, voditeljica odjela za rodna i ljudska prava pri Egipatskoj inicijativi za lična prava, rekavši da je problem nasilja nad ženama široko rasprostranjen u toj zemlji.

Dodala je da postoji niz društvenih i pravnih nedostataka koji ne dopuštaju poduzimanje adekvatnih mjera za rješavanje ovog problema, jer država te incidente ne dokumentira na odgovarajući način. Slučajevi zlostavljanja žena već pokazuju "alarmantne obrasce", zaključila je Darwish.

Hashtag #Justice_for_Naira_Ashraf postao je opći trend u arapskim zemljama zbog femicida.