Politika | 16.08.2021.

Gužve na aerodromu

Brojni građani žele otići iz Kabula

Nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Afganistana, Kabulom, brojni građani koji pokušavaju napustiti zemlju stigli su na Međunarodni aerodrom Karzai na kojem su zabilježene velike gužve, javlja Anadolu Agency (AA). U gužvi koja se napravila i pokušaju odlaska iz Afganistana pet osoba je poginulo.

R.I.

Gužve na Međunarodnom aerodromu Karzai zabilježene su nakon što su svi civilni letovi otkazani. Među građanima koji čekaju da napuste Afganistan su i žene s djecom.

Iz aerodroma pozivaju građane da ne stvaraju gužve, dok su ih talibani, u međuvremenu, pozvali da “idu kući” i da civili neće biti povrijeđeni.

Također i Sjedinjene Američke Države su kasno u nedjelju dovršile evakuaciju preostalog osoblja iz svoje ambasade u Kabulu. Sve osoblje ambasade SAD-a nalazi se u prostorijama Međunarodnog aerodroma Karzai, koje osigurava američka vojska.

Predsjednik Joe Biden ranije je odobrio da dodatnih 1.000 američkih vojnika bude raspoređeno na aerodrom radi osiguranja objekta usred evakuacije diplomatskog osoblja SAD-a, kao i afganistanskih državljana koji traže status izbjeglice u Washingtonu.

U međuvremenu su ukupno 64 zemlje kasno u nedjelju potpisale zajedničku izjavu u kojoj se poziva na siguran i uredan odlazak svih koji žele napustiti Afganistan nakon talibanske ofanzive.

Među državama potpisnicama zajedničke izjave, između ostalih, su Kanada, Francuska, Njemačka i Velika Britanija.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid saopštio je u nedjelju da su počeli preuzimati kontrolu nad Kabulom i javnim zgradama nakon što su vladine snage napustile glavni grad Afganistana. Nakon vijesti o preuzimanju kontrole nad gradom, brojne ulice Kabula postale su prazne.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Jača prisustvo Irana u Južnoj Americi

"Twitter revolucija" i dalje polarizuje Moldaviju

Hapšenja nisu završena, mora se doći do političara

PONAŠANJE TROJKE NAJBOLJE OPISUJE STIH DUBIOZE KOLEKTIV: Spale su im gaće, zagrizli su udice