Prema najnovijim informacijama, najmanje 2.921 osoba poginulo he u Turskoj i 1.444 osoba u Siriji u zemljotresima koji su jučer pogodili ove zemlje.

Turska uprava za vanredne situacije potvrdila je najnovije informacije o broju stradalih u zemljotresima, s epicentrom u južnom turskom gradu Kahramanmarasu.

Broj poginulih povećan je na 2.921, dok je broj povrijeđenih porastao na 15.834. Istovremeno je u akcijama spašavanja dosad zbrinuto 338.000 osoba u studentske centre i druge objekte, a ispod ruševina spašeno je više od 8.000 turskih građana.

Trenutno je 11.022 spasilačkih ekipa na terenu i potraga za preživjelima se nastavlja.

Usljed razornih zemljotresa urušeno je više od 6.000 stambenih objekata.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je juče ujutro turski jug. Epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis teško su pogođene potresom. Osim u susjednoj Siriji, tlo je podrhtavalo i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru jučer u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzindžanu 1939. godine. Zbog razornih zemljotresa proglašena je sedmodnevna žalost u ovoj zemlji.

Viša službenica Svjetske zdravstvene organizacije za hitne slučajeve za Evropu Catherine Smallwood kaže da bi broj umrlih mogao porasti na više od 20.000.

“Često imamo osmostruko povećanje u odnosu na početne brojeve", rekla je Smallwood za AFP u trenucima kada je procijenjeni broj žrtava iznosio 2.600.

“Uvijek vidimo istu stvar sa zemljotresima, nažalost, a to je da će se početni izvještaji o broju ljudi koji su poginuli ili povrijeđeni znatno povećati u sedmici koja slijedi”, dodala je Smallwood, prenosi The Guardian.