U petak, 8. jula, održat će se komemoracija ispred Gradskog ureda u britanskom Portsmouthu za sve one koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici 1995. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćilo Gradsko vijeće Portsmoutha, tokom komemoracije na trgu Guildhall bit će podignute zastave Bosne i Hercegovine.

U saopćenju se navodi da su Ujedinjene nacije genocid u Srebrenici, izvršen u julu 1995. godine, opisale kao najgori zločin na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata.

Navodi se da se svake godine 11. jula obilježava sjećanje na žrtve i odaje počast preživjelima s ciljem izgradnje boljeg, sigurnijeg i tolerantnijeg društva.

Dr. Waqar Azmi, predsjedavajući “Remembering Srebrenica“ - Sjećanje na Srebrenicu, dobrotvorna organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, kazao je da je ponosan što se u Velikoj Britaniji održavaju brojne aktivnosti povodom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

“Tokom Sedmice sjećanja na Srebrenicu u Velikoj Britaniji, koja traje od 4. do 11. jula, preko hiljadu aktivnosti će se održati širom zemlje u gradskim vijećnicama, crkvama, džamijama, sinagogama, društvenim centrima i kompanijama. Nadamo se da će sjećanje na Srebrenicu ne samo okupiti ljude kako bi naučili lekcije iz prošlosti kako bi izgradili inkluzivnije zajednice, već i inspirisati buduće generacije da poduzmu korake u borbi protiv poricanja i izazivanje mržnje i netolerancije”, kazao je Azmi.

Gerald Vernon-Jackson, čelnik Gradskog vijeća Portsmoutha, istakao je da je važno prisjetiti se svih žrtava genocida koje su ubijene u julu 1995. godine.

“Zločini u Srebrenici su snažan podsjetnik zašto svi zajedno moramo raditi na izgradnji tolerantnih zajednica, u kojima ljudi različitog porijekla, uvjerenja i nacionalnosti mogu mirno živjeti kao susjedi”, rekao je Vernon-Jackson.

Ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će ukopano 50 žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici.

Najstarija žrtva čiji posmrtni ostaci će biti ukopani ove godine u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine. Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine nalaze se i tri maloljetnika. Radi se o dječacima koji su imali samo 16 i 17 godina kada su ubijeni. Bit će ukopani i blizanci Samir i Semir Hasanović, imali su samo 20 godina u trenutku smrti. Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u različitim masovnim grobnicama. Konačan smiraj će naći i otac i sin - Hajdin i Sead Hukić. Ovo je treći sin Hajdina koji je nestao. Dva sina su ranije ukopana, a za jednim se još traga.