Britanski ambasador Matthew Field dobio je danas u Srebrenici priznanje "Prijatelj Memorijalnog centra", nagradu te institucije kojom se potvrđuje njegov rad i podrška instituciji Memorijalnog centra Srebrenica za vrijeme trajanja njegovog mandata na poziciji ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini.

 - Za vrijeme njegovog mandata pokrenut je projekt "Istina, dijalog, budućnost", koji je postao temelj za pretvaranje Memorijalnog centra Srebrenica u središnju instituciju muzejskog i istraživačkog rada o Genocidu i ratu u BiH, ali istovremeno i okosnicu za pružanje prilika mladima, podizanje globalnog značaja, te izgradnju trajnih partnerstava širom svijeta - poručuju iz Memorijalnog centra.

Zahvaljujući podršci Ujedinjenog Kraljevstva postavljene su izložbe "Koracima onih koji ni(su) prešli" i "Srebrenica: Naša priča", koje obuhvataju temeljne rezultate istraživačkog rada na prikupljanju ličnih predmeta i na razvoju programa usmene historije u Memorijalnom centru.

- Uz podršku Ujedinjenog Kraljevstva razvili smo Godišnji izvještaj o negiranju Genocida, razvijamo obrazovni program o genocidu za sve generacije, realizirali smo izvještaje o prevenciji i ranom upozorenju na genocid i zločine protiv čovječnosti o četiri slučaja u svijetu, razvijena je digitalna biblioteka, provedeni su programi međunarodne razmjene i niz stručnih edukacija i usavršavanja osoblja institucije.

Opremljen je arhiv i konzervatorska radionica, a osim svega toga Ujedinjeno Kraljevstvo je pomoglo kreiranje nove zvanične web stranice uz važnu podršku razvoju kanala na društvenim mrežama. Uspostavili smo partnerstva sa više od 40 organizacija i institucija širom svijeta - napominju iz Memorijalnog centra.

Ističe se da je Field osigurao, svojom stalnom posvećenošću aktivnostima Memorijalnog centra, da Ujedinjeno Kraljevstvo bude prepoznato "kao jedna od najvažnijih država-partnera Bosne i Hercegovine i našeg naroda na memorijalizaciji genocida u Srebrenici".

- To je nadopunilo sav vrijedan rad naših kolega iz Remembering Srebrenica, inicijative u Velikoj Britaniji. Veliko hvala timu Britanske ambasade u Sarajevu, kao i Vladi Ujedinjenog Kraljevstva koja je tu saradnju i podršku učinila mogućom - naglašavaju u saopćenju za javnost iz Memorijalnog centra.