Posljednjih mjeseci se intenziviraju spekulacije da bi se mogao postići dogovor o vraćanju nekih od mermernih skulptura, koje su bile izložene u Britanskom muzeju od 1832. nakon što ih je britanski diplomata lord Elgin na kontroverzan način skinuo iz Partenona.

Visoki grčki ministri potvrdili su prošlog mjeseca da tajni razgovori između predsjednika muzeja Georgea Osbornea i grčke vlade traju više od godinu dana. Telegraph je u srijedu izvijestio da je između dvije strane sastavljen sporazum koji bi mogao dovesti do toga da se neki predmeti vrate na pozajmicu početkom ove godine.

Međutim, grčki izvori su ukazali da su dvije strane još uvijek na određenoj udaljenosti. Visoki grčki zvaničnik na dobrom položaju rekao je za Guardian u srijedu: “Ovo nije istina. Ne postoji takav dogovor.”

Muzej je u saopštenju naveo: "Javno smo rekli da aktivno tražimo novo partnerstvo sa našim prijateljima u Grčkoj i dok ulazimo u novu godinu konstruktivni razgovori su u toku."

Dok je Osborne već neko vrijeme bio otvoren o svojoj spremnosti da postigne dogovor kako bi izašli iz ćorsokaka oko skulptura koje se jako osporavaju, muzej do sada nije potvrdio da su diskusije aktivno u toku.

Grčka je dugo insistirala da želi da se predmeti trajno vrate. Međutim, čvrst stav Britanskog muzeja je da bi svaki potencijalni sporazum predviđao vraćanje predmeta samo na pozajmicu. Britanska vlada je prošlog mjeseca izjavila da nema namjeru mijenjati Zakon o britanskom muzeju, zakon koji sprječava muzej da trajno vrati bilo koju svoju zbirku osim u vrlo ograničenim okolnostima.

"Nećemo rastaviti našu veliku kolekciju jer ona priča jedinstvenu priču o našem zajedničkom čovječanstvu", navodi se u tadašnjoj izjavi muzeja.

Muzej će uskoro objaviti detalje dugo planiranog plana modernizacije od milijardu funti pod nazivom Rosetta Project, u kojem će biti "potpuna reimaginacija" muzeja i velika renovacija mnogih njegovih galerija.

Očekuje se da će galerije Partenona, koje su već neko vrijeme bile u lošem stanju, imati prioritet za renoviranje, što bi moglo predstavljati pogodan trenutak za pozajmljivanje nekih od predmeta Grčkoj ako se postigne dogovor.

Međutim, malo je vjerovatno da će grčki i međunarodni pozivi za trajni povratak skulptura uroditi plodom. Vatikan je prošlog mjeseca vratio Grčkoj tri skulpture Partenona iz svoje kolekcije, rekavši da je donacija "konkretan znak iskrene želje (pape Franje) da slijedi ekumenski put istine".

Glasnogovornik projekta Partenon, koji vodi kampanju za povratak skulpture u Atinu, rekao je da pozdravlja znakove i da je "rješenje ovog dugogodišnjeg pitanja konačno nadohvat ruke".

“Zalagali smo se za sporazum koji je koristan i za Grčku i za Britaniju, usredsređen na kulturno partnerstvo između dvije zemlje. Time bi Britanski muzej nastavio svoju ulogu 'muzeja svijeta' koji prikazuje veličanstvene grčke artefakte kao dio rotirajućih eksponata, sa skulpturama Partenona ponovo spojenim u svom pravom domu u Atini."