Izgleda da je izreka Pobjednici pišu historiju izuzetak ondje gdje na vlast dođe SDP. Posljednja dešavanja u Maglaju ponovo otkrivaju ideološko lutanje najveće opozicione stranke u Bosni i Hercegovini koja kao da je zapela negdje između “Ustanka naroda” 27. jula 1941. i 4. maja 1980. godine, dana kad je umro Josip Tito.

Umjesto da kadrovi SDP-a ponude projekte i aktivnosti kojima će odgovoriti na savremene izazove lokalnih zajednica u kojima su dobili povjerenje građana, oni nas uporno nastoje vratiti u prošlost u kojoj su vladali jednoumlje, cenzura, jedna “istina”, jedna partija. Time dokazuju da vrijeme u opoziciji nisu na kvalitetan način potrošili te da su daleko od ideološke katarze i metodološke promjene u radu. Ovu tezu na najbolji način dokazuje nesmotrena izjava gradonačelnice Sarajeva koja je ostala “iznenađena” nakon reagiranja njenog “dragog” kolege iz Banje Luke na usvajanje Zakona o negiranju Genocida.

Medžlis Islamske zajednice Maglaj osudio je u svom saopćenju one koji su učestvovali u uklanjanju uništenog agresorskog transportera izloženog u sklopu spomen-obilježja u naselju Ulišnjak.

“Nakon što je Misija OSCE-a objavila vijest koja je otkrila sve aktere koji su učestvovali u donošenju odluke o uklanjanju uništenog agresorskog transportera koji je 26 godina ‘podsjećao’ prolaznike o neuspjelom pokušaju pokoravanja Maglaja u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i obesmislila pokušaje ‘pranja ruku’ uključenih aktera od tog čina, Medžlis Islamske zajednice Maglaj će se, umjesto poduzimanja pravnih mjera protiv ‘upadača’ na vakufsko mezarje, koje bi se po svemu sudeći pretvorilo u borbu s vjetrenjačama, još angažiranije zalagati za izgradnju jarbola za državnu zastavu s ciljem vraćanja ponosa i ublažavanja gorčine koju su ‘složni akteri’ priredili Maglajlijama i svim patriotama”, stoji na početku saopćenja Medžlisa Maglaj.

Do objave saopćenja OSCE-a lokalni političari i predstavnici različitih udruženja ograđivali su se od ovog događaja i prebacivali odgovornost.

Na web-stranici OSCE-a objavljeno je 26. jula 2021. godine saopćenje u kojem je pojašnjeno ko je sve učestvovao u premještanju uništenog tenka sa spomen-obilježja u maglajskom naselju Ulišnjak.

“Misija OSCE-a u BiH, Ured visokog predstavnika, Delegacija EU u BiH, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Ambasada Kraljevine Švedske snažno podržavaju akt premještanja uništenog oklopnog transportera u općini Maglaj, koji je nedavno pretvoren u spomenik palim borcima i civilima Mjesne zajednice Ulišnjak. Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Općine Maglaj, MZ Ulišnjak i udruženja ratnih veterana u općini Maglaj zajednički su donijeli ovu važnu odluku. Ovaj odlučujući korak predstavlja još jedan primjer pozitivne uloge koju Općina Maglaj igra u unapređenju procesa pomirenja u Maglaju i šire. Ono što je najvažnije, vlasti su se složile da odaju počast palim borcima, pažljivo izbjegavajući polarizujuće elemente, osiguravajući tako međusobno poštovanje i povjerenje u zajednici. Takvo vodstvo je upravo ono što je potrebno za stabilnu i prosperitetnu budućnost BiH. Međunarodna zajednica nastavit će pružati podršku onima koji poduzimaju značajne korake za unapređenje pomirenja i promociju međusobnog razumijevanja.“

Iz saopćenja se jasno nazire da će ovakvi postupci lokalne vlasti biti nagrađeni kroz razne projekte, čime se pokazuje ko je spreman da trguje sa žrtvama koje su pale za slobodu i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Dobri poznavaoci političkih prilika na terenu povezuju djelovanje načelnika i SDP-a među povratnicima Srbima, među kojima se posebno ističe predsjednik MZ Bočinja koji je bio vojnik Vojske Republike srpske. Pretpostavlja se da je riječ o vraćanju duga za glasove na izborima i providnom pakovanju te saradnje u projekt pomirenja koji ima međunarodnu podršku.

Krajem septembra prošle godine Mjesna zajednica Ulišnjak izgradila je uz pomoć Ministarstva za boračka pitanja ZDK spomen-obilježje za 68 poginulih boraca Armije RBiH i civilnih žrtava tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu. U sklopu tog obilježja postavljen je i uništeni transporter. Odmah nakon izgradnje spomenika, odnosno postavljanja transportera, krenula je kampanja bivših vojnika VRS-a koji žive u naseljima Krsno Polje i Bočinja. U zahtjevu, koji potpisuje Boro Jevtić, navodi se da im posebno smeta to što centralno mjesto na spomen-mjestu zauzima uništeni transporter srpske vojske i zastava s ljiljanima.

“Srpska povratnička zajednica u naseljima Krsno Polje i Bočinja u Opštini Maglaj ovim putem želi da izrazi zabrinutost u vezi nedavne izgradnje ‘Historijskog spomenika’ u mjestu Ulišnjak (...), a čije centralno mjesto zauzima vojni transporter Vojske Republike Srpske koji je uništen u proteklom ratu na području Krsnog Polja i u kojem su živote izgubila dva vojnika Vojske Republike Srpske. Na spomenutom spomeniku se osim uništenog transportera nalazi i jarbol na kojem se vijori ratna zastava Armije BiH”, navodi se u njihovom zahtjevu.

Sastavljače zahtjeva i potpisnika posebno boli to što će postavljanje uništenog transportera izazvati “svojevrsnu traumu kod roditelja, braće i sestara poginulih vojnika”.

Nakon navedenih dešavanja, postalo je jasno zašto je baš Medžlis Maglaj, a ne neko drugi, inicijator izgradnje jarbola s državnom zastavom u “Parku domovini” na samom ulazu u Maglaj. Medžlis Maglaj intenzivno radi na prikupljanju sredstava za izgradnju jarbola s državnom zastavom, čije je otvaranje planirano za 25. novembar, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Time je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, kao i nebrojeno puta dosad, pokazala da, kada političari izgube kompas, ona preuzima odgovornost i institucionalnu brigu za kulturu pamćenja.

Iz Medžlisa su još jednom posjetili na status vakufske imovine i izrazili žaljenje što politički akteri, koji su pokazali volju da ekspresno udovolje zahtjevu povratnika Srba, nikada nisu pokazali zajedničku spremnost da se vrate oduzeti vakufi.

U medijima su se pojavile informacije o dva slična slučaja u manjem bosanskohercegovačkom entitetu (Bosanski Novi i Derventa) koji su stavljeni u istu ravan sa slučajem u Maglaju uprkos brojnim sudskim presudama kojima se dokazuje ko je bio agresor, a ko žrtva. Takav pristup inicijatora izmještanja transportera i onih koji to podržavaju najbolji su put za izjednačavanje strana i svođenja Agresije na građanski rat.

Načelnik Maglaja Mirsad Mahmutagić imao je izuzetno zapaženo reagiranje na dolazak gradonačelnika Banje Luke na Ozren, na grob Spomenka Gostića krajem marta ove godine. Tada je Mahmutagić dobio ogromnu podršku javnosti. Činilo se da SDP ipak ima kadrova koji iskazuju racionalni odnos prema ratnim devedesetim. Međutim, u dešavanjima u vezi s transporterom agresorske vojske pokazao je spremnost na “kompromis” i otkrio vlastiti makijavelistički pristup u politici kroz predizbornu saradnju s povratnicima Srbima.

Rukovodstvo SDP-a godinama pokušava nametnuti u javnosti stav da su oni bili aktivni učesnici odbrambeno-oslobodilačkog rata, dok u isto vrijeme aktivnosti njihovih članova na terenu pokazuju suprotno.

Maglaj ima izuzetno teško breme prisustva različitih ideologija, od kojih su neke i dalje prisutne u paradžematima. Zbog toga zabrinjava saradnja Općine Maglaj sa sektom “Ahmedije”. O ovoj pojavi nedavno je pisao Stav. Općina Maglaj direktno je uzurpirala nadležnost Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kroz realizaciju klanja kurbana s udruženjem koje predstavlja zajednicu “Ahmedija”. Time su kadrovi SDP-a u ovoj općini pokazali spremnost na sve kako bi privukli glasove socijalno ugroženih, ali i uzurpirali nadležnost Islamske zajednice.