Marc Cucurella je, kako je sam priznao nakon utakmice između Španiej i Italije, u najboljem trenutku svoje karijere. Rođen u Barceloni prije 25 godina, stigao je na Evropsko prvenstvo a da skoro nije ni igrao za reprezentaciju i sa osrednjom sezonom u londonskom Chelseaju. Zbog ozljede drugog igrača je upao u tim a sada je najpopularninji fudbaler na prvenstvu i jedan od najboljih u redovima Španije.

Lijevi bek, ponekada korišten kao krilo ili čak kao stoper, zamijenio je Joséa Luisa Gayu na popisu selektora Luisa de la Fuentea i postao starter.

Pred prvenstvo za Chelsea je odigrao 26 utakmica u kojima je zabio jedan gol i upisao dvije asistencije. Iako a priori nije bio među favoritima za spisak, Gayina ozljeda u posljednjoj utakmici španskog prvnestva s Valencijom otvorila je Cucurelli vrata reprezentacije kao nagradu za dobru sezonu. Skoro pa senzacija bila je vijest da je u početnih jedanaest protiv Hrvatske a od tada je postao neprikosnoveni na lijevoj strani tima.

Roditelji Marca Cucurelle (Barcelona, ​​​​1998.) bili su vrlo važni u njegovom privatnom fudbalskom razvoju. Njegov otac Oscar Cucurella je bio taj koji je potakao Marca da se okuša u svijetu fudbala, odvevši ga na probu u Espanyol. Patricia, njegova majka, zaslužna je za dugu kosu koju lijevi bek danas nosi.

„Zbog majke sam pustio dugu kosu jer nas nije mogla razaznati kada smo bili na terenu i da bi nas razlikovala, prepoznala bi nas po kosi. Igrali smo u juniorima, od tada sam pustio da tako raste i nastavio sam.“

Počeo je u omladinskoj školi Barcelone, a onda je posuđen u Eibar s kojim će kasnije potpisati profesionalni ugovor. Stigao je u Chelsea u ljeto 2022. i potpisao ugovor do 2028. danas zarađuje 10,7 miliona eura po sezoni štoga čini jednim od najbolje plaćenih igrača londonskog tima.

Njegova supruga je Claudia Rodriguez, modna dizajnerica i učiteljica baleta. S njim je u vezi od 2018. a godinu kasnije rođen je Mateo, prvo dijete para. Dvije godine kasnije Claudia Rodriguez rodila je Río, a prije samo godinu dana Bellu, njihovu kćerku. Prošle godine Cucurella je krenuo u privatni biznis, otvorio je kampus za elitne sportiste a kampus je izgradio u Barceloni.