Retorika koju koristi takozvani portal Times.ba opasna je ne samo zbog toga što obesmišljava razliku između tačnih i netačnih informacija već i zato što generalno podriva povjerenje javnosti u medije i onda kada oni profesionalno izvještavaju, istovremeno podstičući ideje o ograničavanju slobode medija.

Lažna vijest jeste medijski izvještaj koji u sebi sadrži nedvosmisleno pogrešne tvrdnje, to jest informacije koje ne odgovaraju činjenicama. Za razliku od greške u izvještavanju, lažna vijest podrazumijeva svjesno dezinformiranje javnosti. Drugim riječima, to je informacija koju je neko izmislio i predstavio kao stvarnu vijest ili je objavio znajući da nije tačna. Lažna javnost jeste predstavljanje anonimnih pojedinaca, medijski eksponiranih, kao glas veće skupine istomišljenika ili vaskolikog naroda. Učestalost lažnih vijesti, dezinformacija i kleveta najviše šteti kredibilnim medijima, ali i obratno, pogoduje onima koji s određenim ciljevima objavljuju lažne vijesti.

Specifičnost kvazimedija Times.ba jeste i lažna podrška radu policije, Tužilaštva, Suda Brčko distrikta BiH, jer se po svaku cijenu želi prikazati kao njihova produžena ruka.

Kad se iščitaju tekstovi na Times.ba, prvo što pada u oči jeste elementarna nepismenost, potom ozbiljan sukob s logikom, a o primjeni nekih pravila novinarskog “zanata” nema ni govora. Osim toga, ovaj “bla-bla” medij nema impresum, ne zna se ko je odgovori urednik, ko su novinari. Nije registriran u Vijeću za štampu. Dakle, on je u dubokoj ilegali, a djeluje s pozicija stvaranja i širenja lažnih informacija s namjerom da oblikuje mišljenje javnosti o određenim temama i o njima stvori pogrešnu percepciju.

Razlozi su, očito je, i politički (izmišljanje i širenje “kompromitujućih” priča o političkim protivnicima) i ideološki (izmišljanje narativa o najutjecajnijoj stranci (SDA) i njezinim simpatizerima koji se percipiraju kao neprijateljski unutar ideološkog okvira) i lični, porodični čak, s motivima o kojima brčanska čaršija priča polušapatom.

Ova vrsta lažnih vijesti proteklih dana dobija na intenzitetu i poprima različite oblike medijskih manipulacija, kao što su teorije zavjera i plasiranje konstrukcija koje pogoduju akterima i nalogodavcima afera koji djeluju iz pozadine. Ono što je utješno u konkretnom slučaju jeste to što većina brčanskih medija, registriranih naravno, ignorira ovakav atak na pamet građana i ne lijepi se na bizarne opservacije nemoralnog piskarala koje sa sigurne udaljenosti sebi dopušta pljuvanje po ljudima, njihovim porodicama i ugledu.

Razvodnjavanje ozbiljnih društvenih tema, iznošenje neprovjerenih i netačnih oponentnih stavova može samo štetiti općoj političkoj i društvenoj stvarnosti Brčko distrikta BiH. A da je to krajnji cilj, sve je manje sumnje.