Sve gora situacija ipak nije potaknula vladu Ko-Ko (Kojović- Konaković) koalicije, koju samo formalno predvodi nesretni Edin Forto, da se zaista pokrene i poduzme konkretne korake. Štaviše, Fortina vlada odabrala je možda ponajgoru opciju i odlučila poduzeti besmislene polumjere kojima pokušava u isto vrijeme zadržati medijski kreirani imidž popularne vlade i amnestirati se od optužbi i kritika zdravstvene struke za indolentnost, avanturizam i nerad. Kakve uopće može biti koristi od dvodnevnog vikend-lockdowna koji je najavila Fortina vlada? Ovakvo mlitavo “sondiranje terena” ne samo što je krajnje besmislen postupak u kontekstu borbe protiv virusa korona već i krajnje politički stupidan jer samo dodatno iritira građane i zorno pokazuje kako neodgovornost tako i nesposobnost Ko-Ko koalicije da obavlja bilo kakvu vlast.

Ove nesposobnosti čini se da postaju svjesni i oni koji su do jučer podržavali “Četvorku”, čak i intimusi poput kontroverznog ugostitelja i MMA borca Denisa Stojnića, koji je najavio proteste. “Forto je bio moj brat na sastanku s drugim ugostiteljima. Smatrao sam da je ova Kantonalna vlada do sad bila dobra, iako godinu dana trpimo različite mjere i jedne i druge Kantonalne vlade, dokazalo se sve da je bezuspješno”, izjavio je rezignirani i bratski razočarani Stojnić. Da Stojnićeva najava protesta nije bila isprazna prijetnja pokazalo se ubrzo, jer je još istu noć grupa od stotinjak građana, uglavnom vlasnika ugostiteljskih objekata, održala mirne proteste pred zgradom Kantona, negodujući protiv Fortinih polumjera. Očekuje se sljedeći potezi Ko-Ko koalicije i njene marionetske vlade.

Hoće li Fortina vlada ustuknuti zbog sukoba interesa među svojim simpatizerima te kalkulantskim kukavičlukom i odlaganjem uvođenja istinskih mjera nastaviti ugrožavati zdravlje i živote stanovnika Kantona Sarajevo, ili će doći do sukoba “braće” čiji su se interesi našli u direktnoj koliziji? Kakav će biti odnos Fortine vlade spram nezadovoljnih ugostitelja, koji su u obraćanju ispred zgrade Kantona izjavili da su ih i vlada Kantona Sarajevo i Forto lično prevarili. Predstavnici ugostitelja tvrde da su u vladi Kantona Sarajevo znali za proteste, koje su pokušali prvo odgoditi a zatim i onemogućiti uvođenjem palijativnih polumjera. Iako su se okupljeni građani na kraju mirno razišli ipak su najavili još veće proteste u danima koje dolaze. Teška vremena za populističku vladu Kantona koja će prvi put morati dopadljive facebook statuse zamijeniti nepopularnim zakonskim uredbama.