Švedska kompanija H&M suočava se s žestokim bojkotom, trgovine su gotovo prazne, a odjeća nedostaje na velikim platformama za online kupovinu. Adidas, Nike, Converse ili Calvin Klein i mnoge druge zapadne marke od prošle srijede su postale meta bijesnih kineskih potrošača.

Potaknuti Komunističkom partijom i njezinim medijima, građani kažnjavaju te kompanije zbog učestvovanja u pozivu da ne kupuju odjeću u kojoj je pamuk iz Xinjianga. Ta regija, u kojoj živi muslimanska ujgurska manjina, proizvodi 87%  pamuka u Kini, a predmet je kontroverze zbog  navoda da se Ujgure i druge manjine nasilnio iskorištava u branju i proizvodnji.

U slučaju H&M koji ima 520 trgovina i koji obrće 1,4 milijarde dolara u Kini, kontroverza je izazvana nakon prošlogodišnje izjave u kojoj je kompanija izrazila svoju „zabrinutost“ zbog navoda o prisilnom radu u pograničnoj provinciji, ključnoj teritoriju u višemilionskom Novom putu svile koji sponzorira Peking radi poboljšanja trgovine s ostatkom svijeta. Sličnu izjavu dao je i Nike koji je tvrdio da ne koristi proizvode iz ove regije.

“Širenje glasina o bojkotu pamuka u Xinjiangu i istodobno želite zaraditi u Kini? Ni u snovima!”, jedan je od članaka kakvi se sve češće mogu pročitati u kineskim medijima. Zapadne kompanije su kritikovane na Weibu, kineskom Twitteru. Iskra je zapaljena, odmah su intenzivirani pozivi na bojkot njihovih proizvoda, njihova odjeća više nije dostupna na platformama e-trgovine kao što su Taobao ili JD.com, a ličnosti poput glumca Wang Yiboa ili Huanga Xuana, koji imaju milione pratitelja na mrežama, odustale su od reklamiranja.

Vrijeme ove kampanje nije izabrano slučajno. Prije nekoliko dana Evropska unija je najavila sankcije Kini zbog kršenja prava Ujgura u Xinjiangu, nešto što Peking snažno negira. Kinezi su tada odgovorili vlastitom odmazdom nad deset Evropljana i četiri institucije, što je bio gest koji je iznenadio Bruxelles.

Nije prvi put da Peking koristi snagu svog domaćeg tržišta da kazni strane marke zbog "povrede osjećaja Kineza", što je proces kroz kojiu su prošli Zara, Dolce & Gabanna Marriot ili NBA, među ostalima. Većina je to riješila javnom isprikom ili ispravljanjem navodne pogreške, iako ni to nije uvijek garancija za nastavak poslovanja.

Uz videozapise i članke u državnim medijima koji promoviraju "bijelo zlato" i etikete na društvenim mrežama kojima se objavljuje da "Podržavam pamuk Xinjianga", stalno se emitiraju izjave poput one portparola Ministarstva trgovine Gao Fenga koji je kritizirao zapadne firme zbog donošenje odluka "na temelju lažnih podataka".

"Nadamo se da će firme poštovati ​​zakone tržišta, ispraviti svoju pogrešnu praksu i izbjeći politiziranje trgovinskih pitanja“, zaključio je.