Nakon što je zbog američkih sankcija Alternativnoj televiziji iz Banjaluke (ATV) potpuno izbrisan YouTube kanal, uslijedio je i niz drugih negativnih posljedica kao što je deaktiviranje internet domene atvbl.com. Osim toga, kompanija RTB House je privremeno suspedovala a zatim i potpuno raskinula saradnju sa ATV pri čemu su ugašene sve reklame na web stranici Alternativne televizije.

Ovo je dodatni udarac na budžet Alternativne televizije s obzirom da su u prethodnom periodu imali značajan broj posjeta. Na odluke ovih kompanija da prekinu saradnju sa Alternativnom televizijom veliki utjecaj su imale višomjesečne aktivnosti bh. državljanina i IT stručnjaka iz Njemačke.

S obzirom da su dodatne aktivnosti još u toku, S. R. je želio ostati anoniman.

Međutim potvrdio je da će i dalje, zajedno sa drugim bh. organizacijama u EU, raditi na informisanju evropskih i svjetskih IT kompanija o sankcijama te obavezi da se one poštuju.

Za Stav Živiničanin S.R. ističe kako cilj ovakvih aktivnosti nije borba protiv banjalučke medijske kuće nego suzbijanje štetne propagande koja uveliko komplikuje ionako složenu političku situaciju. Pokazatelj da to i funkcioniše su i javno dostupne statistike koje prikazuju pad posjeta na web stranici Alternativne televizije u posljednja tri mjeseca. S.R. kaže da je u procesu i zahtjev gašenja Facebook stranice Alternativne televizije koja ima više od 70.000 pratilaca.