Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića pokrenuo je svoj do sada najveći izdavači projekat koji će obuhvatiti deset knjiga književnika Alije Isakovića i njegovu bio-bibliografiju. Po opsegu, riječ je o jednom od najvećih izdavačkih poduhvata u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini.

Supruga književnika Alije Isakovića prof. dr. Emina Kečo i direktor Bošnjačkog instituta prof. dr. Faris Gavrankapetanović potpisali su izdavački ugovor za izdavanje Izabranih djela Alije Isakovića čiji će urednik biti prof. dr. Enes Duraković.

Alija Isaković jedan je od najznačajnijih bošnjačkih i bosanskohercegovačkih pisaca 20. stoljeća, kao i jedna od ključno važnih figura u savremenoj borbi za zvanično društveno priznanje Bošnjaka kao naroda i njihovog kulturnog identiteta, posebno bosanskog jezika i bošnjačke književnosti. Ovo izdanje bit će njegova prva izabrana djela, projekat od vrhunskog nacionalnog i kulturnog značaja za bošnjački narod kao i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Osim proznog djela Alije Isakovića, projekt obuhvaća i nekoliko njegovih kapitalnih priređivačkih djela kao što su zbornik o Hasanaginici i izbor bošnjačke književnosti Biserje. Među 11 knjiga naći će se i Isakovićev Rječnik karakteristične leksike u bosanskom jeziku.

Okončanje projekta i izdavanje izabranih djela u 11 knjiga očekuje se sredinom 2024. godine.