Nakon neprovedbe presude Ustavnog suda FBiH da se neustavna obilježja promijene, vijećnici SDA u Gradskom vijeću Čapljina na jednoj od posljednjih sjednica prema predviđenim pravilima ovog zakonodavnog tijela, pokrenuli su  inicijative  kojima se tražili provođenje odluke Ustavnog suda Federacije BiH, odnosno izmjenu službenog grba i Dana Grada Čapljina.

Lokalna vlast na čelu sa gradonačelnikom umjesto obavezujuće primjene presude Ustavnog suda, što je u osnovi striktna obaveza predstavnika lokalnih zajednica, postavila se u ulogu tumača provedbe zakonskih propisa i svojim odgovorom koji su uputili navedenim vijećnicima javno potvrdila da ne poštuje zakone BiH i njenih institucija, u ovom slučaju Ustavnog suda Federacije BiH.

Da paradoks bude veći, gradonačelnik Smiljan Vidić priznaje kako su grb i zastava Grada Čapljina i Dan Grada Čapljina neustavni, ali je jasno i nedvosmisleno navodi kako nema namjeru poštivati presudu Ustavnog suda, koje je da ponovimo dužan izvršiti.

Javnost u BiH, kao i predstavnike međunarodne zajednice želimo podsjeti kako su odluke o grbu, zastavi i Danu grada Čapljina koje je Ustavni sud Federacije BiH  proglasio neustavnim, Gradsko vijeće Čapljine donijelo još prije 23 godine, tačnije 1999. godine. Od tada do danas, SDA i Bošnjaci Čapljine čine sve da se navedena presuda Ustavnog sud primjeni i provede. Uz poštivanje svih zakonskih procedura, prvenstveno dialogom pokušavali smo rješiti ovu situaciju koja direktno i ciljano diskriminira predstavnike svih drugih naroda koji žive na području Čapljine.

Međutim aktuelna i prethodna garnitura lokalne vlasti koju sačinjava HDZ BiH nikad nije pokazala čak niti ni volju za razgovor. Na svaku našu incijativu kroz Gradsko vijeće, gradska vlast je "odgovarala" uvođenjem novih mjera diskriminacije prema Bošnjacima.

U adminstrativne mijere ili "indirektne odgovore" Grada Čapljine kojima su se  pretpostavljamo Bošnjaci trebali "upozoriti" ili "disciplinirati", ističu se neprovođenje Zakona o principima lokalne samouprave tj. nedopuštanja zapošljavanja građana koji nisu hrvatske nacionalnosti u gradskoj admninistraciji i javnim preduzećima, diskriminaciji prema Islamskoj zajednici i bošnjačkim udruženjima i sl.

Konstatacija načelnika Vidića, kako je SDA inicijativom vijećnika (Šejitanić i Veledar) počela kampanju za nadolazeće izbore potpuni je nonsens, apsurd i ciljana politička provokacija, jer SDA i Bošnjaci Čapljine ovu borbu za jednakopravnost i osnovna ljudska prava vode već 23 godina!

Ustaljena praksa HDZ BiH koja se dosljedno provodi tamo gdje njihovi kadrovi imaju poluge vlasti, ovakvim banalnim odgovorima gradonačelnika Vidića, vidimo kao politički pokušaj da se konstitutivan narod (Bošnjaci) nad kojim lokalne vlasti provede očiglednu dikriminaciju u svakom pogledu, predstavi u nekom sasvim drugom svjetlu.

Ukoliko gradonačelniku još uvijek to nije poznato ili jasno, podsjećamo ga kao i cjelokupnu javnost, da nisu vijećnici, niti iko iz SDA započeli proces kršenja zakona, nego upravo HDZ BiH, odnosno  gradonačelnik, koji postavljanjem neustavnog grba sa hrvatskim i katoličkim obilježjima na kućama Bošnjaka u Čapljini, svjesno iritira nehrvatsko stanovništvo. Nije teško otkiti zašto baš u period na koje se Vidić poziva.  

Gradonačelniku  Vidiću nije bilo dovoljno ni kršenje zakona BiH, pa je otišao i korak dalje. Naime, nakon inicijative vijećnika Veledar, da se ukloni neustavni grb grada i pločice sa kućnim brojem, poštujući presudu Ustavnog suda i odluku koju je donio sam HDZ u Općinskom Vijeću, od gradonačelnika je dobio odgovor da je neodgojen!

Gradski odbor SDA Čapljina podsjeća gradonačelnika Vidića, kao i sve zainteresirane da još jednom analiziraju snimak sjednice Gradskog vijeća, odnosno obraćanje vijećnika Veledara,  kako bi utvrdili šta znači poštivanje procedure, te ga pozivamo da se i on u svom postupanju ponaša isto, tačnije da poštuje zakon i procedure.

Također, postavljamo pitanje gradonačelniku, da li svih 1459 potpisnika peticije koji su protiv izgleda trenutnih tabli sa kućnim brojem lokalna vlast smatra neodgojenima?

Jasno je da HDZ BiH u Čapljini ne dozvoljava provođenje presude i Odluke Ustavnog suda Federacije BiH vezanim za grb grada i Dan grada. Zasigurno da pokušavaju napadima na pojedince (ovaj put na naše vijećnike) skrenuti pažnju sa problema i nastaviti po svom.

Iako vrijeđani naši vijećnici nisu dodatno željeli da komentarišu odgovore samo su poručili: "Da okolina i njihove komšije znaju kakav je njihov odgoj i obrazovanje, i da neće odustati u borbi za pravnu državu".

GO SDA Čapljina ovim putem poručuje gradonačelniku da niko od nas pa ni naši vijećnici neće nasjedati na njegove provokacije ali nećemo tolerisati vaše poteze jer je više nego jasno da imate loše namjere.

Zato pozivamo gradonačelnika Vidića da odmah obustavi postavljenje pločica sa spornim grbom i da se vijećniku Dženisu Veledaru javno izvine.