Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je u intervjuu na televiziji Igman govorio o periodu Agresije na BiH, kada je bio pripadnik Armije RBiH, a kasnije je bio uhapšen i zatočen u logoru HVO-a. Rekao je da su "svi očekivali našu brzu propast, ali smo opstali i uspjeli da se odbranimo". “Taj proces stasavanja od bespomoćnosti do naroda koji ne možete poraziti je kod mene bio upečatljiv. Ta odlučnost naroda da se bori, da pruži otpor. Koliko će žrtava biti to je nešto drugo, ali otpor i odlučnost su me fascinirali” kazao je, između ostalog reis Kavazović. Dodao je da smo tada svi bili spremni da se žrtvujemo za našu domovinu. “Današnja borba je u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to '92., moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem”, kazao je, između ostalog, reis Kavazović.

Upravo ova izjava zasmetala je prvo Miloradu Dodiku, pa onda i Draganu Čoviću. Dodik je na društvenim mrežama poručio da Kavazović prijeti “istim scenarijem kao i prije 30 godina”. U sličnom tonu je i reagovanje Čovića preko privatnog udruženja HNS optužujući reisa Kavazovića za huškanje na rat.

Ali, reis Kavazović nije kazao ništa pogrešno, Bošanjci, ako žele fizički opstati, moraju biti spremni da brane institucije svoje države, inače će u Bosni i Hercegovini “zavladati instititucije” Hrvatske i Srbije. Njihovi ciljevi od prije 30 godina se nisu promijenili, kao ni spremnost Bošnjaka da se brane. I upravo to smeta i Dodiku i Čoviću, što Bošnjaci nisu uspavani kao nekada i što su svjesni da se moraju braniti, što su svjesni da su Milorad Dodik i Dragan Čović najveći neprijatelji Bosne i Hercegovine poduprti od Beograda i Zagreba. Reis Kavazović nije rekao ništa neistinito i ništa prijeteće. Rekao je samo golu činjenicu, na prijetnje po suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, na rušenje njenih institucija, Bošnjaci moraju biti spremni da odgovore, a već su pokazali da na oružanu agresiju umiju uspješno oružano odgovoriti i nikoga ne bi trebalo čuditi da bilo koji patriota izražava spremnost da svoju državu i u budućnosti brani svim sredstvima - pa i oružanim.

Čoviću i Dodiku smeta upravo to što ako se usude da i dalje izazivaju i traže “odgovor” postoji velika šansa da odgovor i dobiju. To što su zajedno sa strancima za lakše rušenje države u vlast instalirali Bošnjake beskičmenjake i nedefinirane Ostale koji uzurpiraju bošnjačke pozicije ne znači da nema Bošnjaka spremnih da brane svoju državu. Ima. Ima ih u svakom kutku ove države.