Društvo | 20.02.2023.

Skandal u Rožajama

Bošnjaci pomogli obnovu crkve u kojoj su iscrtani likovi muslimana spremnih za klanje srpske nejači

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije unutrašnjosti crkve Ružice koje su, u najmanju ruku, ostavile javnost u čudu, posebno onaj dio javnosti koji je učestvovao u njenoj obnovi. Ikonopis, koji je, barem tako djeluje na fotografijama, novijeg datuma, između ostalog sadrži i prikaz muslimana koji, kako je naslikano, kreću s mačetama na crkvu i na bešiku u kojoj je tek rođeno dijete. Na ovaj način tamošnje pravoslavno stanovništvo šalje jasnu sliku o tome kako gledaju na muslimane, iste one muslimane koji su im bili većinski donatori za obnovu bogomolje u kojoj su danas prikazani kao napadači i koljači

R. I.

Trideset Rožajaca islamske vjeroispovijesti iz dijaspore 2018. godine udruženim snagama odlučili su skupiti novac za obnovu crkve Ružica u ovom gradu na sjeveru Crne Gore.

Kako su o ovom događaju prije pet godina pisali tamošnji mediji, crkva Ružica, koja je posvećena rođenju svetog Jovana Krstitelja, jedina je crkva u Rožajama. Srušena je još za vrijeme Drugog svjetskog rata, a budući da u ovom gradu živi samo dva posto pravoslavnog stanovništva, njihovi prijatelji muslimani nisu bili lijeni priskočiti u pomoć.

Nakon Drugog svjetskog rata u Rožajama nije postojala pravoslavna bogomolja, ali velika želja vjernika ostvarila se 1992. godine kada je na istoj lokaciji podignuta crkva s istim imenom. Crkva je od tada bila u poprilično trošnom stanju, pa je bilo potrebno zamijeniti stolariju i krov, obnoviti fasadu i uvesti grijanje.

Danas je ova crkva, u najvećoj mjeri zahvaljujući rožajskim Bošnjacima, u potpunosti opremljena. Sudeći barem prema enterijeru, čini se da im je Pravoslavna parohija rožajska odlučila i zahvaliti i to na (ne)uobičajen način.

Naime, na društvenim mrežama pojavile su se fotografije unutrašnjosti crkve Ružice koje su, u najmanju ruku, ostavile javnost u čudu, posebno onaj dio javnosti koji je učestvovao u njenoj obnovi. Ikonopis, koji je, barem tako djeluje na fotografijama, novijeg datuma, između ostalog sadrži i prikaz muslimana koji, kako je naslikano, kreću s mačetama na crkvu i na bešiku u kojoj je tek rođeno dijete. Na ovaj način tamošnje pravoslavno stanovništvo šalje jasnu sliku o tome kako gledaju na muslimane, iste one muslimane koji su im bili većinski donatori za obnovu bogomolje u kojoj su danas prikazani kao napadači i koljači.

S obzirom na to da su rožajski muslimani i svojim riječima i djelom poslali jasnu poruku da su za suživot, ostaje da se vidi hoće li se Pravoslavna parohija rožajska oglasiti o ovom slučaju i objasniti kakvu funkciju jedan ovakav ikonopis ima u bogomolji. Možda kažu da su im ove ikone podvaljene, da nisu njihove, ko zna...

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Nedostatak lijekova u Velikoj Britaniji sve je češći

Muslimansko mezarje pretvoreno u javni WC

Zgrada koju su spalili srpski zločinci

Naoružani tinejdžeri nasumično ubijali svoje vršnjake i nastavnike