Zamjenik direktora Agencije za ostvarivanje prava manje brojnih zajednica (AOPZ) i predsjednik Stranke demokratskе akcije Makedonije (SDA) Dželal Hodžić boravio je u radnoj posjeti Evropskom parlamentu, gdje je imao sastanke s evroparlamentarcima Ilhanom Kučukom, Karlom Resslerom, Walterom Flegom, kao i s Elmom Oručević, asistenticom evroparlamentarke Irene Joveve. Svim sastancima su prisustvovali i članovi Zajednice Hrvata u Makedoniji.

Teme sastanaka su bile vezane za stanje manje brojnih zajednica u R. Sjevernoj Makedoniji, napore koje čini Sjeverna Makedonija kako bi što prije počela pregovore s EU te važnost evropske perspektive za Zapadni Balkan. “Sve manje brojne zajednice su uvijek za razvoj demokratskih procesa, kao i za evroatlantske i evropske integracije. Više demokratije, više EU i više NATO-a znači više glasa i bolji status za manje brojne zajednice. A to je bolja pozicija da daju svoj doprinos razvoju makedonskog društva, ali i bolja pozicija za zaštitu, razvoj i promociju identiteta i kulture samih manje brojnih zajednica”, kazao je nakon posjete Bruxellesu Hodžić.

Zajednički sastanci u Bruxellesu izuzetno su pozitivan primjer saradnje Bošnjaka i Hrvata u Sjevernoj Makedoniji u vrijeme kada politički predstavnici bh. Hrvata staju na stranu snaga koji otvoreno rade protiv države Bosne i Hercegovine.