Sport | 23.07.2021.

Počele Olimpijske igre u Japanu

Bosna od Barcelone do Tokija

S godinom dana "zakašnjenje", koje je prouzrokovala pandemija virusa korona, danas su u Tokiju svečano otvorene 32. ljetne olimpijske igre. Svečanost je započela velikim vatrometom, a nastavljena je odavanjem počasti žrtvama pandemije. U predstavljanju reprezentacija tradicionalno prvi bili su Grci, a nakon toga se krenulo abecednim redoslijedom.

R. I.

Olimpijski tim Bosne i Hercegovine na svečanom defileu predvodili su Larisa Cerić i Amel Tuka.

Najbolja džudistkinja naše zemlje i viceprvak svijeta na 800 metara nosili su zastavu naše domovine prilikom defilea 206 timova na Olimpijskom stadionu u Tokiju.

Osim Cerić i Tuke, naš tim na Olimpijadi čine Lana Pudar, Emir Muratović (plivanje), Nedžad Husić (taekwondo) i Tatjana Đekanović (streljaštvo).

Prva na borilište od bh. olimpijaca izaći će streljačica Tatjana Đekanović. Ona će već drugog dana nastupiti u Areni Asaka, a takmičenje bi, prema rasporedu, trebalo početi u 1.30 sati po našem vremenu.

I Lana Pudar nastupat će sutra. Kvalifikacije u Tokyo Aquatics Centru počinju u 12.28 sati po centralnoevropskom vremenu, odnosno 19.28 sati po lokalnom vremenu.

Prvi nastup na Olimpijskim igrama kao samostalna i nezavisna država Bosna i Hercegovina imala je u Barceloni 1992. godine, u jeku agresije na našu domovinu. Tog 25. jula Oslobođenje je u tekstu pod naslovom “Ljiljani na olimpijskoj sceni” napisalo:

“Dok nas sa brda i dalje bezobzirno biju i ubijaju, danas je u Barseloni, u svečanom defileu na ceremoniji otvaranja Olimpijade, po drugi put pred cijelim svijetom zalepršala zastava sa zlatnim ljiljanima. Isuviše je tragičnog u stvarnosti naše, bosanskohercegovačke kuće, da nam ovaj trenutak ne bi značio dvostruko, deset puta više nego da se desilo u nekim normalnim vremenima. Bosna i Hercegovina je danas i zvanično zakoračala olimpijskom scenom kao samostalna država”.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Laktaši predstavljaju Srbiju, za Fantome je neuspjeh sve osim titule prvaka Evrope

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Kroz nogomet se godišnje opere 140 milijardi dolara

REPREZENTATIVCI BIH U BORBI ZA ŠAMPIONSKI PRSTEN: Garza je sinoć bio uspješniji od Nurkića