Do 22. juna 2022. godine stiglo je manje od polovine budžeta UN-a, koji iznosi nešto više od tri milijarde dolara, što znači da je 107 zemalja platilo svoje obaveze. U 2021. godini 113 ih je platilo do kraja maja, godinu prije toga do kraja maja stigla je 101 uplata, tako da je 2022. godina otprilike prosječna godina u tom pogledu.

Među zemljama koje su svoju članarinu platile na vrijeme nalazi se Bosna i Hercegovina, za razliku od zemalja okruženja koje ili kasne, Srbija recimo, ili još nisu nikako platile, Hrvatska i Crna Gora. Tek toliko da se zna ko je ozbiljna i odgovorna država, ma kako je pokušavali predstaviti i ocrniti.

Istaknuta zemlja koja još nije platila su Sjedinjene Američke Države, zbog čega dio od 693 miliona dolara još nedostaje u budžetu UN-a. U 2019. godini, neplaćanje iz SAD-a i drugih zemalja dovelo je do toga da je organizacija gotovo ostala bez novčanih sredstava. Doprinosi iz Brazila, Kine, Rusije, Indonezije, Meksika i Saudijske Arabije, između ostalih, također su još neplaćeni u 2022. godini.

(Izvor: Statista)