Reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je glavnog favorita za osvajanje EuroBasketa 2022, reprezentaciju u kojoj igra vjerovatno najbolji košarkaš Evrope, jedan od trojice najboljih na svijetu Luka Dončić.

Pobjeda je došla nakon odlične, jake, odbrane, ali i trojki Johna Robersona, koji je završio utakmicu kao najefikasniji košarkaš sa 23 poena. Fenomenalan u našem timu bio je i Džanan Musa sa 22 poena, te Miralem Halilović sa 13, Edin Atić i Jusuf Nurkić sa po 12 poena. Ali mora se napomenuti da su momci, posebno Atić, Amar Gegić, Adin Vrabac i Kenan Kamenjaš odigrali fantastičnu odbranu. Najboljeg košarkaša Evrope zadržali su na svega 16 poena. Kod Slovenije su se istakli Vlatko Čančar sa 22 poena i Goran Dragič sa 20.

Pobjedom Bosne i Hercegovine prekinut je i izvanredan niz slovenskih pobjeda na evropskim prvenstvima koji je trajao 357 dana. Slovenija je na EuroBasketu 2017. pobijedila u svih devet utakmica, dvije ove godine u Kelnu, a posljednji poraz imala je u osmini finala 2015. godine od Latvije.

Bosanskohercegovački košarkaši naredni susret igraju u utorak u 14.30 sati protiv Francuske.