“Dakle, Bosna i Austrija koje nisu članice NATO-a dopuštaju ukrajinskom avionu koji prevozi zalihe iz Turske da prođe kroz njihov zračni prostor, ali Mađarska ne”, napisao je Coffey, prilažući kartu na kojoj se vidi kako je Antonov 124 preletio kroz zračni prostor Bosne i Hercegovine.

 

Na karate se vidi da je avion iz Turske preletio Grčku, potom Albaniju, da bi, iz Jadranskog mora ušao u Hrvatsku, odakle je preko zapadne BiH opet preletio u Hrvatsku, zatim Sloveniju, Austriju, Slovačku, Poljsku, da bi doletio do zapadne Ukrajine.

Iako je članica NATO-a, Vlada Mađarske sa Viktorom Orbanom na čelu, zabranila je prevoz oružja preko svoje teritorije u Ukrajinu, svoju susjednu državu na koju je Ruska Federacija izvršila agresiju.

“Mađarska neće poslati ni vojsku niti oružje u Ukrajinu i neće dopustiti da se ubojito oružje prevozi preko njezina teritorija, kako bi zemlja ostala sigurna”, rekao je 28. februara na Kosovu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Razlog za donošenje ove odluke, objasnio je Szijjarto, je to “što bi pošiljke takvog oružja mogle postati mete neprijateljskih vojnih akcija.

“A mi moramo garantovati sigurnost Mađarske.. da ne budemo uključeni u ovaj rat”, kazao je mađarski ministar.

Većina članica NATO-a pomaže vladu u Kijevu, slanjem svojih zaliha naoružanja u Ukrajinu koja se brani od ruske agresije.

Bosna i Hercegovina nije među zemljama koje šalju vojnu pomoć Ukrajini. S druge strane, Turska, zajedno sa SAD-om i Velikom Britanijom jedna je od onih zemalja koje Ukrajini šalju vrlo značajnu vojnu pomoć, što uključuje i borbene dronove. Tačnije, Turska je jedina zemlja koja Ukrajinu snabdijeva ovim vrlo korisnim letjelicama. U tabeli u prilogu pogledajte ko i kakvu pomoć šalje Ukrajini.

Dodajmo i to da je Bosna i Hercegovina među rijetkim zemljama Evrope koja nije uvela sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu. Podsjetimo, uvođenje sankcija u Parlamentu Bosne i Hercegovine nisu podržali Srbi i Hrvati, a Bošnjaci jesu. Žutom bojom na karti označene su države koje su uvele sankcije Rusiji.