Uvijek spremni naći ono po čemu smo što je moguće gori u svijetu, mediji već danima prešućuju to da je u Bosni i Hercegovini epidemiološka slika u ovom trenutku bolja nego bilo gdje drugdje u Evropi te da samo nekoliko država na svijetu ovih dana stoji bolje od naše zemlje.

Prema informacijama koje svakodnevno ažurira Worldmeter, u Evropi je jučer u odnosu na prošlu sedmicu zabilježen porast broja zaraženih od 43 posto. U nekim evropskim zemljama stanje postaje više nego alarmantno. Tako je u Grčkoj, naprimjer, registriran rast od 183 posto, u Holandiji 179 posto, u Španiji 158 posto, u Danskoj 114 posto. Loše je i u Francuskoj (49 posto), Portugalu (47 posto), Velikoj Britaniji (44 posto) itd.

Rast broja zaraženih bilježi se i u Srbiji (16 posto), Hrvatskoj (7 posto) i Crnoj Gori (4 posto).

U odnosu na prošlu sedmicu rast broja zaraženih zabilježen je u 33 države. Uvjerljivo najbolje trenutno stoji Bosna i Hercegovina u kojoj je registriran pad od 78 posto. Druga najbolje rangirana država je Mađarska s padom broja zaraženih od 41 posto.

Ovakvo stanje u našoj državi traje veće duži period, što, dakako, ne smije zavarati, jer bi četvrti val mogao doći svakog časa. Mjere za zaštitu od pandemije u našoj se zemlji uglavnom ne poštuju, bilježe se masovna okupljanja, maske se gotovo i ne koriste, a masovni odlasci na godišnje odmore – za šta je potreban neki od testova za one koji nisu vakcinisani, pri čemu za povratak ne treba nikakav test – mogli bi ubrzati ono što je zahvatilo gotovo cijelu Evropu.

Ovo je zapravo posljednji trenutak da se na vrijeme počnu uvoditi neke mjere kako mnogo zarazniji delta soj korona virusa ne bi preplavio Bosnu i Hercegovinu. Ne bude li se djelovalo preventivno, a s obzirom na nizak procent procijepljenosti stanovništva, ovakva izuzetno povoljna situacija za samo nekoliko sedmica mogla bi prerasti u stanje gore nego što smo ga imali prije nekoliko mjeseci kada smo po smrtnosti u odnosu na broj stanovnika došli u sami svjetski vrh.