"Sve smo davno završili i sve savršeno radi. Kocka je izvršila mjerenja pritiska, vlažnosti zraka i temperature. Ona će napraviti dvije vrste fotografija - UW zračenja i zagađenosti zraka", rekao je mentor tima Anes Hadžiomerović.

Mladi robotičari su se na posljednjoj prepreci suočili s malim problemima.

"BHANSA nam nije odobrila da kocku pošaljemo u niže slojeve atmosfere na nekih 20, 30, 40 kilometara pa smo se dosjetili da je lansiramo uz pomoć silka. Kocku sada šaljemo takmičarskoj komisiji. Sve zemlje će u isto vrijeme slati rezultate. Očekujemo da se rezultati objave u srijedu ili četvrtak i nadamo se da ćemo zadržati lidersku poziciju", dodao je.

Tim liderica Fatima Sidran, osim programiranja, imala je odgovoran zadatak brinuti o svim zadacima ostalih kolega i koordinirati. Robotiku je zavoljela odmah na prvom satu u srednjoj školi, a i ona se nada dobrom rezultatu na Olimpijadi.

"Bilo je teških dijelova. Zahtjevno je sve ovo. Mnogo neprespavanih noći je za nama. Definitivno, bilo je zanimljivo i ovo je jedno od najboljih iskustava u životu. S obzirom na to da nismo imali sve resurse, morali smo pustiti mašti na volju, i tako smo na kraju sve postigli", kazala je Sidran.

Osim Sidran, bh. tim su činili Lejla Nuhić, Anis Kazazić i Merjema Pajić iz Druge gimnazije Mostar te Marko Masnić, Luka Jurković i Luka Džalto iz Srednje škole Čapljina.