Neven Stanišić (23) bio je vjernik, uzoran mladić koji je držao do porodičnih vrijednosti. Tako prijatelji i komšije opisuju momka koji je ubijen u pucnjavi u američkom gradu Boulder, država Colorado.

Stanišić je druga najmlađa od deset žrtava pucnjave koja se desila u ponedjeljak. Njegova je porodica stigla u SAD iz Bosne i Hercegovine krajem ’90-ih i imali su status izbjeglica. Stanišić je rođen u SAD-u

"Njegova je poriodica pobjegla iz rata u bivšoj Jugoslaviji i sve što su imali su ostavili ili je uništeno“, ispričao je medijima iz Denvera pravoslavni sveštenik Radovan Petrović iz lokalne crkve. "Ostavili su sve kako bi spasili svoje živote i došli ovdje kako bi imali novi početak."

Stanišić je u prodavnicu u kojoj se desila pucnjava stigapo kako bi popravio aparat za kafu. "Bio je na parkiralištu, u svom automobilu, kad ga je metak pogodio", pojasnio je sveštenik.

"Bio je nevjerojatno dijete", rekla je Ivana Petrović, sveštenikova supruga koja je kučćna prijateljica Stanišićevih. “Porodicu poznajemo otkako smo stigli ovdje. Bio je vrlo dobar, sramežljiv, marljiv dječak i jedan od onih klinaca koji su slušali roditelje."

Petrović, koja ima četiri dječaka, rekla je da je često ukazivala na Stanišića kao primjer vlastitoj djeci, s obzirom na to da je "bio tako dobar dječak". Kao izbjeglice iz Bosne i Hercegovine, Stanišići su željeli samo još jednu priliku za život svoje porodice.

"Bio je vrlo pitom, ali vrijedan, cijenjen mladić", rekao je sveštenik Petrović. “Da mu se nešto ovako dogodilo je nešto što komšije i veliki dio naše zajednice ne može shvatiti. Ove stvari koje se događaju ovdje u ovoj zemlji, nažalost, su specifičan fenomen. Ja kao sveštenik mogu samo primijetiti da odgovorni ljudi definitivno trebaju obratiti pažnju na ljude koji su mentalni bolesnici i trebaju liječenje kako se te stvari ne bi nastavile događati“, zaključio je sveštenik.