“Tenzije u Bosni su zabrinjavajuće”, izjavio je danas  šef vanjske politike Evropske unije Josep Borrell, dodajući da je apelovao na tamošnje lidere da izbjegnu raspad balkanske zemlje.

"Situacija u Bosni je zabrinjavajuća više nego ikad. Nikada nije bilo lahko, ali sada su centrifugalne tendencije zaista veoma zabrinjavajuće", rekao je Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, na godišnjoj sigurnosnoj konferenciji u Minhenu.

Prošlog mjeseca Bidenova administracija najavila je nove sankcije protiv lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, koji se godinama zalaže da entitet Republika Srpska napusti ostatak zemlje i ujedini se sa susjednom Srbijom. SAD su ga optužile za "korumpirane aktivnosti" koje prijete da destabiliziraju regiju i potkopaju mirovni sporazum od prije više od 25 godina koji je posredovao SAD.

"Mogu vas uvjeriti da smo, u bliskom kontaktu sa Sjedinjenim Državama, ja i državni sekretar (Anthony) Blinken izdali vrlo ozbiljno upozorenje. Nećemo prihvatiti raspad i dezintegraciju Bosne i Hercegovine", rekao je Borrell.

Rekao je da je bio u kontaktu sa Dodikom "kako bi ga zamolio da se prisjeti svoje dužnosti učešća u državnim institucijama" zemlje.

Bosanskohercegovački Srbi se zalažu za stvaranje vlastitog sistema naplate poreza, pravosuđa, pa čak i oružanih snaga kojima se do sada upravljalo centralno.

"Apelujem na odgovornost političkih lidera Bosne i Hercegovine da izbjegnu raspad zemlje", rekao je Borrell.