SDP je iznevjerio, nije glasao za PDP i našu listu za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Čudi me da je gospodin Nikšić (Nermin, predsjednik SDP-a) pristao da bude dio takve prljave podvale, poručio je danas Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Govoreći o navodnim fotografijama glasačkih listića za izbor članova Doma naroda PS BiH, od kojih se na jednoj vide  muška, a na drugoj ženska ruka, Borenović je naglasio da je riječ o falsifikatu i nezakonito fotografiranom glasačkom listiću.

˝Tako je bilo koncipirano glasačko mjesto, paravan. Osim što je zabranjeno slikanje, bilo je nemoguće uraditi to da ne vide poslanici koji sjede u prvim redovima i niko to nije mogao uraditi od poslanika, što znači da je ta slika vjerovatno nastala kod Dodika u kabinetu nakon glasanja sa nečijim tuđim glasačkim listićem, sa namjerom da se napravi vrsta vrlo ružne, perfidne, prljave političke igre i pravdanja SDP-a pred javnošću Federacije Bosne i Hercegovine. Čudi me da je gospodin Nikšić pristao da bude dio takve jedne prljave podvale, jer, ponavljam još jednom, nemoguće je bilo slikati glasački listić na licu mjesta, jer bi svako mogao da vidi da neko izvadi telefon i slika glasački listić˝, smatra Borenović.

On ističe da to znači da je bila pripremljena očigledna priča u skladu sa dogovorom SDP-a i SNSD-a, da se opravda potez SDP-a koji nije podržao listu PDP-a za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. To je, ističe, vjerovatno jedan falsifikat, glasački listić koji je nezakonito fotografiran vjerovatno nakon glasanja.

˝Moguće da je fotografiran negdje u nekoj od kancelarija i dat kao neka vrsta dokaza da Nikšić to može dijeliti i pokazivati nekim ljudima, vjerovatno nekima kojima je obećao da je glasao za PDP. To je rekao i meni, iako sam mu rekao da je nemoguće uslikati glasački listić, a on je rekao:´Ne sekiraj se, imamo mi načina. Imat ćemo sliku glasačkog listića´. Zahvalan sam osmero poslanika iz PDP-a i troje iz Vukanove liste, tih 11 koji su glasali za listu PDP-a. Žao mi je što SDP nije podržao našu listu. Žao mi je što su tražili neku vrstu predstave i pokušaje da opravdaju svoje radnje koje su očigledno dogovorili sa SNSD-om. Nemam ništa protiv. Legitimno je pravo da oni glasaju za SNSD, ali mislim da je štetno po Bosnu i Hercegovinu da bilo ko, u ovom slučaju i SNSD ili pojedinac Milorad Dodik, a znamo vrlo dobro to negativno iskustvo, da ima taj kontrolni mehanizam u svojim rukama, da ima četiri ili pet delegata u Domu naroda iz reda srpskog naroda što znači apsolutnu moć da može da radi šta hoće, da blokira, da uslovljava, da zaustavlja ukidanje akciza i dalje da zaustavlja smanjenje stope PDV-a, smanjenje cijena životnih namirnica, da radi na razgradnji onoga što se zove neka vrsta normalnog života i saradnje i razumijevanja. Očigledno u tome ključnu ulogu imaju ljudi iz SDP-a, jer tražiti izgovor i opravdanje o nečemu što je nezakonito i nemoguće uraditi kroz neku fotografiju na kojoj imaju navodno muška i ženska ruka, koja je mogla biti urađena u bilo kojoj kancelariji, kod bilo koga i na bilo koji način, stvarajući pretpostavku da se Nikšić i SDP operu u javnosti Federacije Bosne i Hercegovine, ali i Rs-a i cijele Bosne i Hercegovine˝, naveo je Borenović.

U vezi s glasanjem, Nikšić je ranije poručio ˝da ih se kane jednom za svagda˝, a također tvrdi da su dva zastupnika SDP glasala za listu PDP-a za Dom naroda BiH i da je sve drugo laž, a za to ima i dokaze.