Strategija mrkve i štapa kako bi se intenzivirale unutarnje reforme i definirali sporazumi s balkanskim državama ne djeluje. To je potvrdio i visoki predstavnik Josep Borrell u internom dokumentu Unije, u kojem naglašava kako balkansko stanovništvo doživljava “osjećaj dubokog razočarenja u procesu širenja”.

Razloga ne nedostaje. Bugarska blokira početak integracijskih pregovora sa Sjevernom Makedonijom, u dijalogu Beograda i Prištine vlada neizvjesnost, dok pregovori između Srbije i Crne Gore i provedba reformi u Bosni i Hercegovini stagnira. Percepcija kasne isporuke vakcina dodatno je potakla “narativ o razočarenju”, prema Borrellovom izvještaju.

U tom kontekstu, Bruxellesu je jasno da im se smanjuju šanse i utjecaj u procesu integriranja balkanskih država u EU čiji državljani proces pristupanja vide kao Sizifov, smatraju da je napor beskonačan i da nikada neće doći na vrh evropske planine.

Posljednju prepreku postavila je Bugarska, koja iz kulturnih i jezičnih razloga stavlja veto na početak pregovora o ulasku Sjeverne Makedonije, unatoč prethodnom dogovoru. Budući da je Albanija u istom paketu, ni ona ne može započeti pregovore. Istina je da je Bugarska ta koja blokira, ali ni ostalim se zemljama ne žuri. Francuska je 2019. zaustavila otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, skeptična prema njihovom napretku u pogledu demokratije i borbe protiv korupcije, i povukla veto tek nakon pooštravanja postupka ocjenjivanja napretka zemalja kandidata.

Nestabilnosti na Balkanu nedostajala je samo pojava anonimnog dokumenta, sada već čuvenog non papera, u kojem se predlaže raspad Bosne i Hercegovine i integracija dijela Kosova u Albaniju. Nepotpisan dokument, za kojeg se sumnja da je nastao u uredima Slovenske vlade, koja ga negira, službeno niko ne posjeduje, ali su ga svi diplomati pročitali. Uz to, situacija je dodatno komplicirana jer lokalna percepcija nezainteresiranosti Evropske unije utire put povećanju težine prisustva trećih strana u regiji, poput Kine i Rusije, koje uz manje ulaganja i manje komercijale aktivnosti stječu utjecaj i ne ustručavaju se ponuditi svoje vakcine. Čak i besplatno. Borrellov dokument upozorava na taj rizik ističući da, “kad EU nije aktivna i vidljivo prisutna u regiji, vođe odlaze drugdje, a politički prostor prepušta se onima s različitim interesima, a često i suprotnima onima iz EU”.