Ako postoji umjetnik koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, onda je to Irac Paul David Hewson (62), poznatiji kao Bono. Nakon 46 godina putovanja svijetom kao pjevač banda U2, umjetnik je odlučio objaviti autobiografiju. U2 su do danas prodali više od 170 miliona ploča i osvojili 22 Grammyja.

S nekoliko prijatelja osnovao je bend pod različitim imenima, Lypton Village, Feedback, The Hype sve dok ih Steve Lillywhite nije primijetio u irskoj školi. Bio im je prvi producent, svojevrsni duhovni vodič s kojim su objavili osam albuma (Boy, October, War...).

Bono je desetljećima bio zadužen za pisanje većine pjesama kojima je pokušavao poslati neku subliminalnu poruku. Mnogi su ga označili mesijom, propovjednikom ili masovnim agitatorom s dvostrukim standardima. Dok je skupljao novac za okončanje AIDS-a u Africi, zagovarao otpis duga zemljama u razvoju ili pozivao na stvaranje projekata za iskorjenjivanje nepismenosti među siromašnima, doznalo se da je Bono iskoristio irski zakon koji oslobađa umjetnike od poreza; kada je promijenio propise preselio je firmu u inozemstvo a ime mu se pojavilo u takozvanim Paradise papers, kao dioničara offshore firme na Malti koja je navodno kupila trgovački centar u Litvaniji.

Sa atraktivnom poslovnom ženom i aktivisticom Alison Hewson vjenčao se 1982. i imaju četvero djece: Jordan (33), Eve (31), Elijaha Boba (23) i Johna Abrahama (21). Porodica je dugo živjela u ekskluzivnoj zgradi San Remo s pogledom na njujorški Central Park, gdje su od Stevea Jobsa kupili penthouse od 650 kvadratnih metara i još 120 kvadrata terase. Na ovoj su prestižnoj adresi živjeli i Steven Spielberg, Demi Moore, Tiger Woods, a Madonnu je, koliko god to izgledalo nevjerojatno, odbor vlasnika odbio.

Njegovo je bogatstvo procijenjeno na 700 miliona dolara. Porodica ima viktorijansku vilu od 820 kvadrata u Irskoj; na francuskoj rivijeri kupila je Villu Les Rose, a kao veliki zaljubljenik u more Bono ima dvije jahte, Cyan, dugu 48,7 metara i vrijednu 25 miliona dolara, te Kingdom Come, dugu 61 metar i vrijednu 10 miliona dolara.

Jedno od Bonovih najkarakterističnijih estetskih obilježja je da uvijek nosi sunčane naočale. Nije to imidž. Mnogi ne znaju da Bono boluje od glaukoma, zbog čega su mu oči izuzetno osjetljive i sve olakšava sunčanim naočalama.