U avionu nacionalne aviokompanije "Air Serbia" ima 125 putnika i pet članova posade, a dojava o bombi poslata je e-mailom, prenosi Radio slobodna Evropa.

Takođe, na sajtu Flight radar objavljena je informacija da se avion "Air Serbia" JU652, koji je leteo ka Moskvi, vraća za Beograd iz, kako kažu, za sada nepoznatih razloga.

Eksplozivna naprava prijavljena je i u petak, 11. marta, ali je utvrđeno da je dojava bila lažna.

Tada je, brzo po polijetanju aviona "Air Serbia" za Moskvu, beogradski aerodrom obavijestio policiju da im je putem e-maila stigla dojava da je u avionu postavljena eksplozivna naprava. Avion je odmah vraćen za Beograd, a putnici su evakuisani.

MUP je 11. marta saopštio da policija "radi na identifikaciji i procesuiranju osobe koja je na e-mail beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" uputila lažnu dojavu".

U trenutku kada je zbog ruske agresije na Ukrajinu prekinut zračni saobraćaj većine evropskih zemalja s Rusijom, aviokompanije iz Srbije među rijetkima su koje i dalje saobraćaju prema Rusiji.

"Air Serbia" ima osam sedmičnih letova na liniji Beograd – Moskva – Beograd, a leti i na liniji za Sankt Peterburg.

Ruskim kompanijama avionski saobraćaj otežava činjenica da je Srbija okružena državama koje su zabranile ruskim avionima da prelijeću preko njihove teritorije.

S druge strane, srpski avioprevoznik može nesmetano da leti i preko evropskih zemalja do Moskve.

Evropska unija ponovila je 14. marta da od Srbije očekuje da se uskladi s evropskom spoljnom politikom, uključujući i sankcije koje su uvedene protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.

Srbija je jedina zemlja Zapadnog Balkana i kandidat za članstvo u EU, koja nije uvela sankcije Rusiji.