Izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da je Armija Republike Bosne i Hercegovine "zločinačka organizacija" predstavlja samo odraz bolesnih Dodikovih predstava, koje nemaju veze sa stvarnošću, kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Podsjetio je da, ni pred jednim međunarodnim i bosanskohercegovačkim sudom, pa čak ni pred sudovima susjednih država, nijedan pripadnik Armije Republike BiH nije osuđen za genocid, istrebljenje ili progon, pa čak ni za jedan zločin protiv čovječnosti što su, prema međunarodnom pravu, najteža krivična djela koja se provode u okviru napada na civilno stanovništvu, uz podršku vlasti.

- Za sva ova sistemska i organizirana djela pred međunarodnim sudovima i Sudom Bosne i Hercegovine osuđeni su komandant Vojske Republike Srpske, oficiri Glavnog štaba VRS, komandanti korpusa i brigada, pa sve do zapovjednika vodova i običnih pripadnika VRS, što jasno ukazuje ko je zapravo zločinačka organizacija - podvukao je Džaferović.

Činjenica da Dodik ne poznaje i ne priznaje međunarodno pravo je njegov problem, a ne problem Armije RBiH, jasno je kazao Džaferović.

Ponovio je da je Armija Republike Bosne i Hercegovine bila jedina legalna vojna sila, koja je branila Bosnu i Hercegovinu, dok je Vojska Republike Srpske, kako međunarodni sudovi utvrđuju, bila nelegalna organizacija i sredstvo agresije Savezne Republike Jugoslavije na Republiku BiH.

- Dodik može, ako hoće, crknuti od muke, ali ova istina se neće promijeniti. I tako će biti do Sudnjega dana - zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić rekao je danas da su oni koje Milorad Dodik smatra antifašistima po presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ratni zločinci i počinioci genocida - reagujući na izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojoj je rekao da su Srbi nosioci antifašizma i da to drugi narodi ne baštine.

- Na današnji dan 1992. Dodikovi antifašisti su svirepo ubili 68 civila u naselju Glogova. Istog dana ubijeno je više od 10 civila u naselju Hranča. Ta dva naselja su spaljena, a bošnjačka imovina opljačkana od onih za koje Dodik kaže da su sljedbenici antifašističkih vrijednosti. Oko 2.500 Bošnjaka je protjerano, a na desetine je završilo u koncentracionim logorima OŠ Vuk Karadžić, hangaru srednjoškolskog centra i staroj Građevinskoj školi u Bratuncu. Sve to se dešavalo pod budnim okom onih koje Dodik smatra antifašistima - poručio je Salkić.

Dodao je da oni koji po Dodiku danas baštine antifašizam odlikuju i smatraju herojima one koji su presuđeni da su počinili genocid.

- Očito je da mi i Dodik ne poimamo antifašizam i njegove vrijednosti na identičan način. Oni koje on smatra antifašistima po presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju nisu antifašisti već ratni zločinci i počinioci genocida - naveo je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta