Bogatstvo kralja Mohameda VI i njegove porodice raste svaki put kad bilo ko ko živi u Maroku ili u drugim zemljama Afrike izvrši jednostavan svakodnevni posao, poput polaganja novca u banku Attijariwafa, najveću u zemlji i jednu od najvećih na kontinentu. Ili kada neko ugovara policu osiguranja s podružnicom Wafa Assurance, vodećom osiguravajućom kmućom u Maroku.

Kapital kralja takođe se povećava svaki put kad neko kupi nešto u glavnom hipermarketu u Maroku, Marjane, koji ima 100 prodajnih mjesta u 30 gradova; kada ugovorite telefonsku ili internetsku liniju s drugim operatorom u zemlji (Inwi) ili kada odsjedate u hotelu lanca Atlas, prisutnom u velikm gradovima Maroka.

Bogatstvo kralja i njegove porodice takođe može rasti kada gradsko vijeće, firma ili pojedinac kupe cement od marokanske podružnice francusko-švicarske grupacije LafargeHolcim, najveće cementare na svijetu, s kojom je monarhova poslovna grupa udružena. Ili kad neko naruči građevinski materijal od firme Sonasid (Sociedad Nacional de Siderurgia), lidera na marokanskom tržištu čelika.

Sve ove kompanije pripadaju grupi Al Mada. Taj investicijski fond promijenio je ime nekoliko puta od svog stvaranja 1966. godine, pod vodstvom Hassana II. Od 2018. predstavio se kao Al Mada (perspektiva na arapskom) i napustio stari naziv SNI. Tvrde da su jedan od najvećih investicijskih fondova na kontinentu. Kraljevo ime ne pojavljuje se na web stranici grupe.

Al Mada se širi u sedam sektora, s različitim udjelima monarha i njegove porodice: finansijske usluge (Al Mada posjeduje 46% banke Attijariwafa, prema pisanju lista Jeune Afrique, pozivajući se na agenciju Fitch), građevinarstvo, distribuciju, rudnike (tvrtka Managem), nekretnine i turizam, energetiku (tvrtka Nareva) i telekomunikacije (Inwi).

Uz to, Al Mada ima istoimenu fondaciju putem koje je grupa u martu 2020. donirala protivvrijednost od 200 miliona eura posebnom fondu namijenjenom Maroku za borbu protiv covid-19. Nekoliko lokalnih medija tada je izvijestilo da je Al Mada dala donaciju, "po uputama Njegovog Veličanstva Kralja". Fondacija e također ponudila milion FFP2 maski zdravstvenom osoblju u zemlji i podijelila 50.000 košara s hranom u maju 2020. godine.

Kraljevska porodična grupa predstavit će na sljedećem generalnom sastanku zakazanom za 25. maja dioničarima hsitorijski rezultat za 2020. godinu u protivvrijednlosti od 302 miliona eura, koji premašuje njezin prethodni rekord postignut u 2018. objavljenu četvrtak na stranici Africa Intelligence sa sjedištem u Parizu. Ova stranica uvjerava da pandemija nije imala uticaja na Al Madu.

Nekoliko marokanskih izvora ispričalo je listu El Pais da je kralj najveći zemljoposjednik u zemlji, najveći vlasnik i gradskog i poljoprivrednog zemljišta. Ali isti izvori priznaju da to ne mogu dokazati.

Na listi 500 najvećih kompanija u Africi, koju je 2020. objavio sedmičnik Jeune Afrique Al Mada se nalazi na 37. mjestu. Prvo mjesto pripada alžirskoj nacionalnoj energetskoj kompaniji Sonatrach.

Afrika je kontinent na kojem je Mohamed VI išao na najvažnija službena putovanja, pedesetak u 20 godina. Kraljev cilj na kontinentu nije samo ekonomski već i geostrateški. Maroko pokušava pronaći saveznike u Africi kako bi se borio protiv uticaja Alžira kao glavnog zaštitnika Fronta Polisario, organizacije s kojom vodi oružani sukob u zapadnoj Sahari.

Marokanski aktivisti Arapskog proljeća koristili su se 2011. godine nekim sloganima koji su ukazivali na kralja, poput "ili moć ili bogatstvo". Časopis Forbes 2007. je Mohameda VI rangirao kao sedmog najbogatijeg monarha na svijetu, ispred Alberta de Monaca (9.) i engleske kraljice Elizabeth II (12.). Kasnije su razni mediji izvijestili da se bogatstvo Mohameda VI povećalo pet puta tokom njegovih prvih devet godina na prijestolju.

Osim njegovih poslovnih ulaganja, bogatstvo Mohameda VI često pobuđuje zanimanje međunarodne štampe. Le Monde je 2015. objavio članak u kojem je objavljeno da je Mohamed VI u njegovo ime otvorio račun u švicarskoj banci HSBC na iznos od 7,9 miliona eura. Novine su istakle kako je Marokancima koji žive u Maroku nezakonito otvarati račune u inozemstvu. Dva advokata monarha napisali su pismo Le Mondeu u kojem su uvjeravali da su iznosi preneseni "u punoj transparentnosti" u odnosu na marokanske vlasti.