Američki državni sekretar Antony Blinken u nedjelju je rekao da Bidenova administracija ne razmišlja o nametanju zone zabrane letova iznad Ukrajine jer američki dužnosnici pokušavaju "okončati ovaj rat u Ukrajini, a ne započeti veći".

Na pitanje moderatora Chucka Todda u emisiji "Meet the Press" na NBC-ju zašto su SAD isključile zonu zabranjenog leta, Blinken je rekao da je predsjednik Biden bio jasan u svom cilju čuvanja SAD-a od izravnog sukoba s Rusijom.

"Predsjednik je sve vrijeme bio vrlo jasan oko jedne stvari, a to je da nećemo dovesti SAD u izravan sukob s Rusijom, da nećemo imati, znate, američke avione koji idu protiv ruskih avione ili naše vojnike na tlu Ukrajine", rekao je Blinken.

"Predsjednik također ima odgovornost da nas ne uvuče u izravan sukob, izravan rat s Rusijom, nuklearnom silom, i riskira rat koji se širi čak i u Evropu. To očito nije naš interes. Ono što pokušavamo učiniti je okončati ovaj rat u Ukrajini, a ne započeti veći", dodao je.

Državni sekretar je naglasio da bi uvođenje zone zabrane letova značilo da bi SAD morale provoditi politiku koja bi uključivala obaranje ruskih aviona koji putuju iznad Ukrajine.

Sve veći broj zastupnika pozvao je Bidenovu administraciju da uvede zonu zabrane letova iznad Ukrajine, ali Bijela kuća je rekla da takav potez nije na stolu. Administracija je zabrinuta da bi provođenje ograničenja moglo dovesti Rusiju i SAD u izravan sukob.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je zatražio od SAD-a da uvedu zonu zabrane letova nad državom na čijem je čelu.

Ipak, Antony Blinken rekao je u drugoj emisiji da su planovi Poljske da pošalje borbene avione u Ukrajinu dobili "zeleno svjetlo" od SAD-a i da će Bidenova administracija raditi na ispunjavanju tih potreba.

Voditeljica Margaret Brennan u emisiji "Face the Nation" na CBS-u upitala je Blinkena: "Ako, naprimjer, poljska vlada, članica NATO-a, želi poslati borbene avione, dobija li ona zeleno svjetlo od SAD-a?"

"To dobija zeleno svjetlo. Zapravo, upravo sada razgovaramo s našim poljskim prijateljima o tome kako bismo mogli popuniti njihove potrebe ako odluče pomoći svojim borbenim avionima Ukrajincima", rekao je Blinken, koji se trenutno nalazi u Moldaviji, susjednoj zemlji Ukrajine.