Nasilna represija nad većinski muslimanskim Rohinja stanovništvom u Mijanmaru prerasla je u genocid, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken, u objavi koja ima za cilj da stvori međunarodni pritisak i položi temelje za eventualnu pravnu akciju.

Američke vlasti to su utvrdile na osnovu potvrđenih svjedočenja o masovnim zločinima mijanmarske vojske nad civilima u širokoj i sistematskoj kampanji protiv te nacionalne manjine, izjavio je Blinkenu govoru u američkom Muzeju holokausta.

To je osmi put od holokausta da su SAD zaključile da je genocid počinjen. Državni sekretar naglasio je značaj skretanja pažnje na nehumane akte u Mijanmaru, čak i u vrijeme dok se užasne stvari dešavaju u drugim zemljama kao što je Ukrajina.

- Da, mi stojimo uz narod Ukrajine. Mi također moramo stati uz narode koji su suočeni sa zločinima na drugim mjestima – kazao je.

Vlada Mijanmara, također poznatog kao Burma, već je pod višestrukim sankcijama nakon vojnog udara u kome je svrgnuta demokratski izabrana vlada februaru 2021. Na hiljade civila širom zemlje je ubijeno i zatočeno u okviru akruelne represije nad onima koji se protive vladajućoj hunti.

Objava da je genocid počinjen mogla bi navesti i druge zemlje da pojačaju poritisak n mijanmarsku vladu, koja se već suočava s optužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

- Dok polažemo temelje za buduću odgovornost, mi također sprečavamo zločine koji su u toku i podržavamo narod Burme u njegovim nastojanjima da vrati zemlju na put demokratije – izjavio je Blinken, prenosi AP.

Rohinje, iz muslimanske Mijanmarske zapadne države Rakhine, decenijama se suočavaju sa sistematskim progonima budističke većine, i pod vojnom huntom i pod demokratski izabranom vladom.

Više od 700.000 Rohinja pobjeglo je iz većinski budističkog Mijanmara u izbjegličke kampove u Bangladešu od augusta 2017., kada je vojska pokrenula operaciju u cilju slamanja etničke grupe nakon napada pobunjenika na policijske snage.