Biznis i politika oduvijek su tijesno povezani, javno ili tajno. Bez obzira na to jesu li veze javne ili tajne, kompanije su te koje finansiraju političke kampanje očekujući zauzvrat od politike da zastupa njihove interese, donosi zakone koji će pomoći biznismenima, pa čak i protekciju i favoriziranje prilikom dodjele poslova u javnim investicijama.

U Sjedinjenim Američkim Državama te su veze politike i biznisa javne, biznismeni daju novac i imaju očekivanja od političara. Ipak, rijetki su slučajevi javnog raskida tih veza, a takvi se dešavaju baš ovih dana. Nakon što je odlazeći američki predsjednik Doland Trump označen kao podstrekač nasilja u Washingtonu prošle srijede, što je dovelo do toga da samo nekoliko dana prije zvaničnog isteka mandata američki Kongres zahtjeva njegov opoziv, brojne kompanije koje su imale veze s Trumpom javno ih raskidaju.

Tako su poznate banke Deutsche Bank i Signature Bank objavile da prekidaju sve poslovne odnose s Donaldom Trumpom i kompanijama u njegovom vlasništvu. Na isti korak, nakon ove dvije banke, odlučila se i finansijska institucija Professional Bank koja je Trumpu 2018. godine dala 11 miliona dolara zajma kako bi svojoj sestri Maryanne Barry Trump kupio kuću od 18 miliona dolara na Palm Beachu pored svog kluba Mar-A-Lago, izvijestio je Bloomberg.

Milijarder Charles Koch, glavni donator Republikanske stranke, priznao je nedavno da je “zeznuo” kada je stotine miliona dolara usmjerio samo u donacije Republikanskoj stranci. Razlog je što ova stranka i predsjednik Trump nisu ispunili njegova očekivanja. Kaže da ne želi više riskirati na takav način, pa će podržavati i demokrate i republikance, ali i nezavisne liberalne političare koji će se boriti za njegove ciljeve, a njegovi su ciljevi, između ostalog, liberalizacija migracija i sveobuhvatna deregulacija. Jasno, Trupova politika migracija bila je potpuno suprotna Kochovoj viziji.

Osim biznismena koji su finansirali Trupovu kampanju i njegove privatne poslove, Trump je u nemilosti i društvenih mreža. Blokirali su ga Facebook, Twitter i YouTube.

Ovih dana od Trumpa peru ruke i republikanci u Kongresu. Američki mediji izvijestili su o nekoliko kongresmena koji su javno ili tajno podržali ideju o Trumpovom opozivu. Napomenimo da je u utorak Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država izglasao rezoluciju kojom se američki potpredsjednik Mike Pence poziva da aktivira 25. amandman Ustava i razriješi dužnosti američkog predsjednika Donalda Trumpa. Pence je ranije objavio da neće iskoristiti ovu mogućnost i opozvati predsjednika proglašavajući ga nesposobnim za obavljanje dužnosti, jer kako kaže, to nije u najboljem interesu nacije. Ipak, procedura opoziva nastavit će se u Kongresu, mada vjerovatno neće biti vremena da se do kraja provede prije inauguracije novog američkog predsjednika Joe Bidena.