Sistem bespilotne letjelice Bayraktar TB2, sa svoja tri sistema i fuzijom senzora, ima mogućnost potpuno autonomnog taksija, uzleta, normale navigacije i sposobnosti slijetanja. Na krilima mogu biti postavljena četiri projektila MAM-L i MAM-C visoke preciznosti koje je proizveo Roketsan. S tim karakteristikama, Turska je jedna od rijetkih zemalja koja proizvodi vlastite bespilotne letjelice i municiju za njih.

Ovaj dron proizvodi turska kompanija Baykar Defence, prvenstveno za turske oružane snage. Njega nadzire i kontrolira zračna posada u statičnoj kontrolnoj stanici, uključujući i kontroliranje korištenja oružja.

Za razvoj ovog supersofisticiranog drona uveliko je zaslužan Selçuk Bayraktar, bivši student MIT-a. Nakon školovanja vratio se u Tursku 2007. godine i postao glavni tehnološki direktor Baykara. Pod njegovim vodstvom kompanija je razvila niz bespilotnih borbenih letjelica i ne prestaje s njihovim unapređivanjem, ali i proizvodnjom novih modela. Do sada su ih koristile turske sigurnosne snage u protuterorističkim operacijama protiv PKK-a, a korištene su i Siriji, Libiji, Nagorno-Karabahu, a Ukrajinci su ih etiketirali kao jedno od njihovih važnijih sredstava u borbi protiv ruske agresije.

Od 26. novembra 2021. godine dron TB2 imao je 400.000 sati leta u cijelom svijetu, a u nastavku pogledajte zbog čega je toliko poseban.