Nakon što se pojavila informacija da će mladi, njih 864, od Vlade KS dobiti subvencije za rješavanje stambenog pitanja u iznosu tek nešto višim od 1.000 KM, oglasio se na društvenim mrežama Damir Filipović, kadar SDP-a i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u vrijeme "Šestorke" koji nije nimalo bio nježan prema koalicionim partnerima.

Kako je napisao, za izostanak adekvatne financijske pomoći "nema izgovora" te je podvukao kako "mladi nisu za sadake".

"Novca ima, prihodi rastu bez obzira na posljedice COVID-19, što dokazuje usvojeni rebalans budžeta s iznosom od milijardu i 143 miliona KM. Da li bi nekadašnjih 10.000 KM po osobi pomoglo da se riješi stambeno pitanje, naravno da ne, ali daje nadu da ima budućnosti u ovoj državi. Iznos od 1.150 KM ubija svaku nadu i šalje poruku da ovakva situacija i odnos prema mladima ima ne samo jedan izlaz nego 'više izlaza' i to Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Bosanska Gradiška, Bosanska Dubica, Maljevac... i to na putu prema zapadnim zemljama u potrazi za srećom", napisao je Filipović.

Ističe da u ovom slučaju nisu adekvatno sagledani prioriteti, da je izostala borba za dio nerealiziranog budžeta, kao i nedostatak volje da se ovaj proces odradi kvalitetno.

"Znam iz iskustva da se može i ja sam zatekao u budžetu 300.000 KM, što je bilo dovoljno za 30 aplikanata, ali sam realizirao 4.590.000 KM po 10.000 KM za svih 459 koji su ispunjavali uslove. Još ima vremena da se nedostajući novac preraspodjeli na ovu stavku! Bez mladih nema budućnosti, nema stvaranja nove vrijednosti, neće imati ko da puni budžete", direktan je bio Damir Filipović.