Privatna vojna grupa povezana s Kremljom objavila je na Telegramu video snimak očiglednog pogubljenja Jevgenija Nužina u Rusiji.

Članovi porodice bivšeg ruskog zatvorenika, koji je prebjegao u Ukrajinu nakon što ga je regrutirala privatna vojna grupa Wagner povezana s Kremljom, izrazili su “užas” zbog očiglednog pogubljenja nakon što se u petak pojavio jeziv video koji pokazuje kako ga više puta udaraju maljem.

Snimak ubistva Jevgenija Nužina izvršenog po kratkom postupku objavljen je tokom vikenda na Telegramovom kanalu “Siva zona” povezanim s Wagnerom. Na snimku je Nužin prikazan kako leži s glavom zalijepljenom za zid od cigle dok ga neidentificirani muškarac u borbenoj odjeći udara maljem.

Nužin (55) je služio 24-godišnju zatvorsku kaznu za ubistvo koje je počinio 1999. godine. Oslobođen je u julu ove godine i regrutiran u Wagner, ozloglašenu vojnu grupu koju je vodio Jevgenij Prigožin, moćni ruski biznismen i bliski Vladimirov saveznik Putin .

Nakon što su ga ukrajinske snage uhvatile u septembru, Nužin je dao niz intervjua, u kojima je rekao da se pridružio Wagner grupi kako bi izašao iz zatvora i da je brzo skovao plan da se preda Ukrajini.

U intervjuima je kritizirao rusko rukovodstvo i izrazio želju da se pridruži ukrajinskim snagama te bori protiv Moskve.

Ilja Nužin, Jevgenijev sin, potvrdio je za The Guardian u ponedjeljak da je čovjek na snimku njegov otac, ali je odbio da daje dalje komentare, navodeći kao opravdanje sigurnosne razloge.

U intervjuu za rusku grupu za ljudska prava Gulagu.net Ilya Nuzhin rekao je kako je njegova porodica saznala za očevu smrt preko Telegrama, što ih je ostavilo “užasnutim”.

“Cijela naša porodica bila je u suzama gledajući video... ubijen je kao životinja”, rekao je Ilja.

Nije odmah bilo jasno ko stoji iza videa, niti kako je Nužin završio u Rusiji.

Nepotvrđeni izvještaji kažu da je Nužin bio dio nedavne rusko-ukrajinske razmjene zatvorenika, što je vijest koja je izazvala zabrinutost među grupama za ljudska prava.

“Postoji mnogo pitanja i nadam se da ćemo doći do krajnjeg odgovora”, rekao je za The Guardian Vladimir Osečkin, šef Gulagu.net, grupe za ljudska prava koja se fokusira na navodne zloupotrebe u ruskom zatvorskom sistemu.

“Ukrajina je imala odgovornost prema Nužinu i on nije trebao biti razmijenjen, s obzirom na opasnosti s kojima se suočavao u Rusiji.”

Osečkin je rekao da svi znakovi upućuju na umiješanost grupe Wagner u ubistvo te da planira poslati zahtjev ruskim vlastima za pokretanje krivičnog postupka.

“Wagner ne bi mogao da izvrši ovo srednjovjekovno pogubljenje bez odobrenja ruskih sigurnosnih službi”, rekao je Osečkin.

Prigožin, koji je pod zapadnim sankcijama zbog svoje uloge u Vagneru, u nedjelju je izrazio saglasnost za ubistvo, nazivajući Nužina “izdajnikom”.

“Nužin je izdao svoj narod, izdao svoje drugove, izdao je svjesno”, rekao je.

U septembru je Prigožin, poznat kao “Putinov kuhar”, jer je kao ugostitelj bio domaćin večerama kojima je prisustvovao ruski predsjednik, priznao je da je osnovao Wagner, što je ranije više puta negirao.

Wagner je često optuživan za ratne zločine i kršenje ljudskih prava, uključujući mučenje i ubijanje zatvorenika u Siriji, gdje se borio zajedno s ruskom vojskom i vladom Bašara al-Asada.

Kremlj je u ponedjeljak pokušao da se distancira od video snimka, o kojem se naširoko raspravlja na ruskim društvenim medijima, a glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da “to nije naš posao”.

The Guardian je ranije izvještavao da je Prigožin lično regrutirao vojnike iz ruskog zatvorskog sistema u pokušaju da nadoknadi akutni nedostatak vojnika na bojnom polju. Prema jednoj ruskoj grupi za ljudska prava, Wagner je do sada regrutirao više od 20.000 zatvorenika za rat u Ukrajini.

Postojali su i rašireni izvještaji o tome da je Wagner vrbovao strane osuđenike u zatvorima širom Rusije, uključujući građane iz pet centralnoazijskih zemalja.

Ministar vanjskih poslova Zambije izjavio je u ponedjeljak da je 23-godišnji državljanin te zemlje, koji je služio zatvorsku kaznu u zatvoru na periferiji Moskve, završio u borbi u Ukrajini, gdje je poginuo.