Bivši logoraš Satko Mujagić, koji je preživio Omarsku i Manjaču, prijavio je policiji srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika zbog govora mržnje.

Naime, 3. augusta su se iz usta Milorada Dodika mogle čuti strašne uvrede upućene Bošnjacima, koje je bh. javnost mogla čuti u jednoj od emisija na RTRS-u, tačnije u intervjuu Milorada Dodika.

Satko Mujagić je člana Predsjedništva BiH prijavio Policijskoj upravi Prijedor, koja djeluje u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, nakon čega je dao i iskaz u svojstvu svjedoka.

Mujagić, magistar prava i službenik u Ministarstvu pravosuđa Nizozemske, u svojoj izjavi naveo je kako je porijeklom iz Kozarca, da je državljanin BiH i Nizozemske, te da je na odmor u Kozarac stigao 23. jula 2021. godine.

"Dana 4. augusta 2021. godine u razgovoru s prijateljima i građanima Kozarca saznao sam da je član Predsjedništva iz RS-a, u kojoj sam i nastanjen, tokom gostovanja u emisiji RTRS-a dana 3. augusta 2021. godine između ostalog izjavio da je bošnjački narod, kojem i sam pripadam, 'podanički narod'. Istog dana sam na stranici Al Jazeera pročitao članak sažetka tog intervjua: 'nema ih dovoljan broj', 'nemaju dovoljne kapacitete', 'nemaju u sebi karaktera', 'oni nisu državotvorni narod', 'oni su podanički narod'... Iz gore navedenog smatram da je pomenuti Milorad Dodik povrijedio moja prava kao građanina BiH i Bošnjaka, degradirajući moju etničku pripadnost i povređujući moja ljudska prava tvrdeći da Bošnjaci nemaju dovoljno kapaciteta te smatrajući da su narod bez karaktera i podanički, a time i inferioran samo zbog etničke pripadnosti u odnosu na druge narode", stoji u izjavi Satka Mujagića.

Kako dalje navodi, ove izjave Milorada Dodika se kose s osnovnim ljudskim pravima definiranim u Konvenciji o ljudskim pravima i slobodama čiji je BiH potpisnik i koja je direktno primjenjiva na osnovu Ustava BiH. Također, kaže da ova izjava predstavlja i krivičnog djelo po Krivičnom zakonu BiH i bh. entiteta RS.

"Očekujem od svih nadležnih organa BiH da postupe u skladu sa zakonom prilikom procesuiranja ove prijave te istima stojim na raspolaganju", zaključak je Mujagića.