Politika | 15.07.2021.

MINISTRICA VANJSKIH POSLOVA BIH

Bisera Turković na sjednici Sjevernoatlantskog vijeća: Euroatlantski put BiH donio je značajan zamah i konkretne reforme

Turković je istakla značaj podrške NATO saveznika tokom pandemije, ali i u operacijama vojnih vježbi u BiH i brojnim drugim aktivnostima koje NATO redovno provodi u BiH. Istaknuto je ponovno uspostavljanje Komisije za saradnju s NATO-om. Razgovaralo se o situaciji u regiji, sigurnosnim izazovima te borbi protiv posljedica pandemije i jačanju saradnje

R. I.

Euroatlantski put Bosne i Hercegovine donio je značajan zamah i konkretne reforme u zemlji, poručila je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković na zasjedanju Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) u Briselu.

Turković je zajedno s ministrom odbrane BiH učestvovala na sastanku važnog tijela NATO-a, a na kojem se razgovaralo o napretku BiH. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih država članica Alijanse.

Pružena je nedvosmislena podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, evroatlantskom putu BiH i jačanju stabilnosti u zemlji i regiji. U raspravi je aktivno učestvovala čak 21 delegacija. Izražena je i zabrinutost zbog negativne retorike podjela i sukoba, neusvajanja preostalih ključnih reformi, te važnost djelovanja visokog predstavnika u BiH.

Turković je istakla značaj podrške NATO saveznika tokom pandemije, ali i u operacijama vojnih vježbi u BiH i brojnim drugim aktivnostima koje NATO redovno provodi u BiH. Istaknuto je ponovno uspostavljanje Komisije za saradnju s NATO-om. Razgovaralo se o situaciji u regiji, sigurnosnim izazovima te borbi protiv posljedica pandemije i jačanju saradnje.

"Dopustite mi da ponovim našu duboku zahvalnost NATO-u i njegovoj politici otvorenih vrata. To je dokazano sredstvo za vrlo plodnu saradnju, kao i za zajedničko rješavanje sigurnosnih izazova i rizika. To je istinska vrijednost našeg partnerstva, dodana vrijednost, jer se nijedna zemlja nije u stanju boriti s toliko izazova, posebno, istovremeno, poput pandemije, prirodnih katastrofa, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija ili bilo kojeg drugog sigurnosnog izazova s kojim se danas suočava svijet", istakla je Turković.

Svi sagovornici su pohvalili ulogu BiH u međunarodnim vojnim misijama te predsjedavanje Jadranskom poveljom u teškim okolnostima pandemije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Admir Mehmedović: Ako Bošnjaci u dijaspori ne shvate koliko je bitno registrirati se za izbore, onda ovo sve džaba radimo

“Antifaširano” meso kao zamjena za mozak

Općinska vlast postavljanjem tabli s neustavnim grbom pokazuje svima da je to "njihova opština"

Muslimani kontra Franca