Dobitnik 27 nagrada Grammy i Oscara ovoh je dana u Evropi objavio autobiografiju u kojoj govori o svom teškom djetinjstvu, svojoj mentalno bolesnoj majci i kako je uspio u životu.

Quincy Jones, poznatiji kao Q, najmoćniji je muzički producent 20. stoljeća, prijatelj Martina Luthera Kinga, producent Michaela Jacksona, brat kojeg Frank Sinatra nikada nije imao, a također i dječak koji je odrastao u Kentuckyju i koga je baka, očeva majka koja je bila robinja, hranila jedinim što joj je bilo na raspolaganju: prženim štakorima.

Ovih je dana u Evropi u prodaju otišla njegova autobiografija u kojoj govori o svojim muzičkim avanturama, osvrće se na svoje teško djetinjstvo i život sa muzičarima kakvi su bili Frank Sinatra ili Michael Jackson.

Quincy Jones rođen je u Chicagu 14. marta 1933. godine. Bio je sin Sarah Frances i igrača bejzbola Quincyja Delight Jonesa, koji su se preselili živjeti u Bremerton, predgrađe Seattla, kada je imao 14 godina i tamo je počeo svirati trubu u soul klubovima. Odrastao je sa svojim mlađim bratom Lloydom, s bakom koja je bila robinja u Louisvilleu a prve godine života bile su itekako teške.

Bili su siromašni da nisu imali šta jesti a majka Sarah patila je od mentalne bolesti koja je obilježila život producenta. Prije nego što se udala za njegovog oca, već je imala troje djece iz prethodne veze i godinama je bila u psihijatrijskim bolnicama zbog shizofrenije. Bolest koja je uvjetovala život njezine djece, uključujući slavnog producenta koji, prema njezinim riječima, nije mogao imati blizak odnos s njom sve dok nije odrastao.

Jones je bio i genij koji se pronašao u muzici. Dar za muziku spasio ga je neizvjesne sudbine zbog djetinjstva na rubu zakona i boli izazvane majčinim ludilom.

U životu je sarađivao sa mnogim poznatim imenima kakva su Ray Charles, Frank Sinatra, Dinah Washington, Sarah Vaughman ili Count Basie, sarađivao sa moćnim osobama iz filmske industrije, poput Stevena Spielberga ili glumca Willa Smitha, komponovao za filmove poput The Moneylender, In Cold Blood, In the Heat of the Night ili The Color Purple i bio producent poznate serije The Prince of Bel-Air.

Također radio je muziku za televizijske serije Ironside, Sanford i Son ili The Bill Cosby Show. Dobitnik je 27 nagrada Grammy i Oscara, između ostalih priznanja, ali i producent je najprodavanijeg albuma Michaela Jacksona svih vremena, Thriller.

Bio je ključna osoba koja je nagovorila vodeće američke muzičare da 1985. godine snime pjesmju "We are the World“ kako bi se skupio novac za gladne u Etiopiji. Izdao je časopise Vibe i SPIN, a 1990. stvorio je Quincy Jones Entertainment zajedno sa Time Warnerom.

Bogatstvo tog nekada siromašnog, gladnog dječaka procijenjeno je na više od 400 miliona dolara.

U svojim memoarima neka poglavlja posvećuje Franku Sinatri. Michaela Jacksona, kojeg naziva Smrdljivim, upoznao je kad je pjevač imao 12 godina. Bio je impresioniran njegovom profesionalnošću, a u autobiografiji Jones navodi da "do danas niko nije bio sjajan kao Smelly“.

Te izjave proturječe drugima koje su izazvale puno kontroverze kada je, na primjer, izjavljivao da je Jackson bio "pohlepan, makijavelista" i da je s muzičkog gledišta "ukrao mnoge stvari". Takođe je otišao toliko daleko da je rekao da su The Beatles bili "najgori muzičari na svijetu“ ili da je Paul McCartney bio "najgori basista kojeg sam ikad čuo u životu".

Kao i mnogi drugi svjetski poznati umjetnici, ni Quincy Jones nije pošteđen pošasti ovisnosti i bio je nekoliko puta na odvikavanju od alkohola, Njegov sin je ispričao kako, unatoč milionima, on i njegova majka, bivša Jonesova supruga, godinama žive u predgrađu Stockholma u lošem finansijskom stanju.